Magazin

Da li biste položili japanski test inteligencije na razgovoru za posao

Od složenih zagonetki do neverbalnih testova, japanski testovi inteligencije nude niz izazova koji čak i najagilnije umove mogu staviti na test. Popularni test "Prelazak preko reke" je upravo jedan od njih. Znate li rešenje kako će svi likovi preći na drugu stranu obale uz praćenje postavljenog uputstva?
Da li biste položili japanski test inteligencije na razgovoru za posao© Youtube Screenshot/timelaps

Mnogi testovi inteligencije obuhvataju različite vežbe logike i zadatke, ali jedan zanimljivi japanski test inteligencije je zbunio mnoge korisnike društvenih mreža. Navodno, mnoge kompanije mere sposobnosti logističkog razmišljanja budućih zaposlenih preko sledećeg testa i vreme do pronalaženja rešenja mora biti ispod petnaest minuta.

Na ilustraciji se nalazi porodica koju čine mama, tata, dva sina i dve ćerke. Na drugoj strani se nalaze policajac i lopov. Potrebno je da svi likovi pređu na drugu stranu obale. Naizgled deluje jednostavno, ali postoji nekoliko pravila koja moraju da se poštuju:

1. Splav može da prenese najviše dve osobe istovremeno

2. Majka ne sme da ostane u društvu dva sina, ako tata nije tu

3. Tata ne sme da ostane u društvu dve ćerke, ako mama nije tu

4. Lopov ne sme ostati sam sa bilo kojim članom porodice, osim ako sa njim nije policajac

5. Lopov može ostati sam na obali

6. Splavom upravljaju samo mama, tata i policajac


Rezultat se može pogledati na sledećoj simulaciji:

Ovaj test, "Prelazak preko reke", nije specifično japanski test, razne varijante ove mozgalice su korišćene pri testiranju inteligencije u Japanu, ali i drugim zemljama. Kako svet postaje sve konkurentniji, mnogi se okreću IQ testovima kao sredstvu za merenje kognitivnih sposobnosti. U Japanu, ovi testovi imaju jedinstven kulturološki značaj, pružajući izazovno i privlačno iskustvo za one koji žele da pomere svoje mentalne granice.

image