Magazin

U redu je ne biti "u redu", u stvari - normalno je

Ne samo da je u redu ne osećati se "u redu", već je to je od suštinskog značaja, smatraju psihoterapeuti. Kao ljudska bića, ne možemo da biramo samo emocije koje želimo da imamo. Izbegavanje patnje je oblik patnje. Izbegavanje borbe je borba. Poricanje neuspeha je neuspeh.
U redu je ne biti "u redu", u stvari -  normalno je© Unsplash/Nathan Dumlao

Sigurno ste se makar jednom u životu, našavši se u stresnoj situaciji, susreli sa komentarom da bez obzira na to koliko je situacija teška, treba zadržati pozitivan način razmišljanja, a da je "sreća stvar ličnog izbora". Iako optimizam i pozitivno razmišljanje, kao i komentari poput "gledaj to sa vedrije strane" sami po sebi jesu često korisni, i za cilj imaju saosećajnost, koncept koji odbacuje sve negativne emocije u korist lažno pozitivne "fasade" naziva se toksična pozitivnost. Ovaj koncept može naneti štetu, ne dozvolivši da se iznese i osvesti doživljaj i emocije proistekle iz negativne situacije.

Pozitivan pogled na život i situacije u kojima se svakodnevno nalazimo nedvosmisleno je dobar za naše mentalno zdravlje, međutim, u životu nije uvek sve lepo i pozitivno. Svi imamo negativna, pa čak i bolna iskustva koja nas veoma često sačekaju nepripremljene, a prihvatanje istih, ma koliko ona neprijatna i bolna bila, važan su aspekt mentalnog zdravlja.

Toksična pozitivnost dovodi pozitivno razmišljanje do nekog vida generalizacije, i ne samo da naglašava važnost pozitivnog razmišljanja i ugla gledanja na neku situaciju ili događaj, već poriče i odbacuje svaki trag postojanja ljudskih emocija koje nisu pozitivne. Ona propagira "samo pozitivne vibracije", čime se osobi koja se nađe u neprijatnoj situaciji uskraćuje nekada i preko potrebna podrška za suočavanje sa istom. Za posledicu, mogu se javiti osećaj srama, krivice, pa čak i potpunog potiskivanja emocija kako bi se zaobišle buduće neprijatne situacije i time narušiti mentalno zdravlje.

Postoje metode za izbegavanje upadanja u zamku toksične pozitivnosti i razvijanje zdravog pristupa koji pruža potrebnu podršku:

  • Ne potiskujte negativne emocije, upravljajte njima - negativne emocije nisu nužno negativne. One nam mogu pružiti važne uvide, ali i pomoći u kreiranju putanje kojom ćemo se kretati na putu ličnog razvoja.

  • Razvijte stav da je u redu ne biti u redu - podsetite sebe, ali i druge da je sasvim prihvatljivo ne biti uvek na "pozitivnim vibracijama" i da su negativne emocije poput tuge, ljutnje ili besa sasvim normalne i zdrave.

Biti zdravo ljudsko biće podrazumeva da budemo svesni sebe i načina na koji sebe predstavljamo svetu. Ako sebe prepoznate kao zagovornika toksične pozitivnosti, vreme je da prestanete to da budete. Fokusirajte se na slušanje i empatičan pristup - umesto saveta poput "ko zna zašto je to dobro" ili "sve se dešava sa razlogom", dajte sagovorniku do znanja da vam se može obratiti za pomoć i podršku. U suprotnom, insistiranjem na ovom jednodimenzionalnom načinu razmišljanja, povređujete ljude do kojih vam je stalo. Umesto da praktikujete toksičnu pozitivnost, težite ravnoteži i prihvatanju dobrih i loših emocija.

image