Magazin

Kako da čišćenje kuće postane zabavan trening

Nekada je vrlo teško pronaći volju za obaveze kao što su odlazak u teretanu i sređivanje životnog prostora. Srećom, moguće je postići oba odjednom i dodavanjem malih izmena će kućni poslovi postati trening za celo telo. Stručnjaci su za portal "Heltlajn (Healthline)" napravili procene sagorevanja kalorija u odnosu na sat vremena obavljanja određenog kućnog posla.
Kako da čišćenje kuće postane zabavan trening© Pexels/Karolina Grabowska

Kada svesno i pažljivo koristimo celo telo, sređivanje kuće može postati vrsta zabavnog, ali i veoma produktivnog treninga. Preporučljivo je za one koji još uvek nemaju iskustva sa vežbanjem, tako da mogu postepeno privikavati telo na aktiviranje mišića i određene pokrete. Osim što uredan prostor pozitivno utiče na mentalno zdravnje, moguće je iskoristiti sređivanje doma i za poboljšanje fizičkog zdravlja.

Potrebno je obratiti pažnju na sledećih nekoliko preporuka, kako bi se izvukao maksimum od kućnih poslova i "treniralo" tokom obavljanja kućnih poslova:

  • Dobro držanje tokom obavljanja svakog zadatka
  • Pravilno i svesno aktiviranje mišića, u zavisnosti od pokreta
  • Povremeno korišćenje suprotne ruke, kako bi dominantna ruka "imala pauzu"
  • Pomeranje drugih delova tela tokom obavljanja zadataka (na primer, penjanje na prste tokom pranja sudova, za aktiviranje mišića u nogama)

Kada se navedena pravila poštuju, postoji veća mogućnost da ulepšavanje životnog prostora više nije samo još jedna naporna obaveza, već kombinacija dve produktivne navike u jednoj (trening i čišćenje). Na sledećoj listi se može videti na koji način se troše kalorije, u zavisnosti od pokreta:

Organizovanje stvari

Premeštanje predmeta i nošenje teških kutija može sagoreti čak preko sedamsto kalorija. Preporučljivo je dodati nekoliko pokreta kojima se treniraju ruke i leđa, a kutije, torbe ili teške stvari mogu biti improvizovani tegovi. Ipak, važno je izbegavati isuviše težak teret, kako ne bi došlo do povrede leđa.

Brisanje prašine, ribanje

Brisanje prašine u trajanju od sat vremena može sagoreti preko sto kalorija, a aktivnosti koje zahtevaju malo više truda, kao što su ribanje podova, prozora i slično, mogu pomoći u sagorevanju skoro četiristo kalorija. Često menjanje ruke kojom se obavlja zadatak će pomoći u pravilnom i balansiranom korišćenju snage.

Ribanje i brisanje može aktivirati ruke, gornja leđa, ramena i trbušnjake, tako da je preporučljivo svesno koristiti barem jednu od navedenih grupa mišića. Dobro je istegnuti ruke ili leđa na svakih nekoliko minuta, kako bi se izbegli grčevi ili bolovi. Na kraju, usisavanje može sagoreti i do dvesta kalorija.

Sređivanje veša

Ubacivanje i izbacivanje veće količine odeće iz mašine za veš može sagoreti i do dvesta kalorija, pogotovo ako se tokom podizanja, spuštanja ili slaganja odeće koriste određene vežbe za noge i trbušnjake (čučanj umesto naginjanja, penjanje na prste tokom slaganja garderobe...). Dobro je istegnuti se i napraviti pauzu nakon nekoliko minuta, jer konstantno savijanje kičme može dovesti do bolova.

Dodatni saveti

Za one koji žive u zgradama od nekoliko spratova, preproučljivo je "podeliti" bacanje kesa sa smećem u nekoliko delova. Na primer, ako postoje tri kese, dobro je baciti svaku pojedinačno, ali u međuvremenu preskočiti vožnju liftom i popeti se stepenicama. Kada se to uradi tri puta, jer smo, na primer, morali baciti tri kese pojedinačno, dodatna kardio vežba će biti dobra za celo telo.

Ako je moguće, potrebno je iskoristiti sav mogući prostor za kretanje. Na primer, ako brišemo prašinu, kofu sa vodom možemo ostaviti u drugoj prostoriji, tako da svaki put moramo da prošetamo kako bismo došli do nje. Iako ovakav dodatak može delovati nepraktično, jer zahteva više vremena, sigurno može biti od pomoći za sagorevanje dodatnih kalorija.

Na kraju, uvek je preporučljivo puštati muziku od koje ćemo se osećati raspoloženo i spremno za pokret, jer će pomoći u dobijanju potrebne motivacije. Na stotine studija dokazuje pozitivne uticaje vežbanja i čišćenja životnog prostora na mentalno zdravlje, tako da spajanje obe navike sigurno može doneti isključivo pozitivne rezultate. 

image