Magazin

Mesečni horoskop za jul 2023. godine

Snovi, mašta, svet slika i metafora, poezije i tople ranjivosti koja ne samo što nas čini ljudima već nas čini često i ludima - jesu neke osnovne karakteristike kardinalnog meseca jula. Ovo je svakako mesec u kome ćemo biti vođeni osećanjima. Otuda možda nije loše što će od 10. jula Mars biti u Devici i makar tim peskom gasiti po neki požar, ako već rečima ne bude uspeo da unese sumnju i učini nas iole racionalnim,
Mesečni horoskop za jul 2023. godine© Unsplash/Jakob Owens

Ovog meseca izražena je potreba za poveravanjem. Za deljenjem intime, tajni i svega ličnog. Dopisivanja i dugi telefonski razgovori, pogotovo noćni - sve to je na redu, a ko nema s kim - pisaće svoje priče i pesme ili lucidno sanjati. Izmišljaće dijaloge i situacije, tako da je vrlo povoljan mesec za kreativce, pisce, boeme i kompulsivne lažove. I deca će vežbati laganje odnosno pripovedanje u slikama koje im tako odnekuda padaju napamet. Pustimo ih da se prostru i zanose jer tako će jedino naučiti da se vraćaju sebi, realnosti, fokusu. Da kasnije, posle neke romantične ljubavi ili ekstatičnog provoda, budu agilni za život i sve što im sledi.

Prvi dani jula doneće lepe vesti koje su više privatne nego poslovne prirode. Jednima putovanja i pozitivne odgovore za rešavanje kućnih stvari i situacija. Drugima, pozitivne vesti o deci i nove planove sa roditeljima koji će se ponuditi da pomognu finansijski ako su u prilici. Moguće je i obrnuto, gde deca pomažu roditelje. No, rešenje je na kućnom pragu. I generalno ćemo prvih desetak dana najbolje uvide imati u kući.

Od 5. do 12. jula su dani kada je dobro prepustiti se da nas misli i događaji vode neplanski, avanturistički u skokovima i da više pratimo intuiciju i spontane pozive i putokaze. Racio tu može sve da pokvari sumnjom i preteranim razmišljanjem u situacijama u kojima je potrebno samo dejstvovati. Snaga će samo uneti nemire i nasilnu kontrolu. Dok deca tih dana prave zvezde, stoj na rukama, prevrću na spravama u parku, skakuću, menjaju perspektive iako nemaju problem za rešavanje, samo shvataju da uvek može i drugačije.

U slučaju preterane racionalizacije, inata ili kontrole - kako će Venera i Uran biti u kvadratu oko 2. jula, a Merkur i Uran oko 23. jula - moguće su svađe i nerazumevanja u odnosima. I to tako da ćemo raditi sve kontra sebi, pa su bol, mučnina, gađenje zbog vrlo intenzivnih emocija očekivani.

Najdramatičniji je kraj meseca, odnosno dani od 20. do 25. jula. Tada su Sunce i Pluton u opoziciji, kao i Mars i Saturn. U prevodu, može nam se činiti da je sve(t) protiv nas i kako bi nam bilo bolje da odustanemo, da se povučemo, da zaronimo u samoću. Da nešto prekinemo odjednom. Da se isključimo, a zapravo tada stiskamo dugme na kome piše "sve uništiti". U nekom metafizičkom smislu to dugme ima visoku funkciju ali traži individualnu spremnost da možemo to da ponesemo i ne oštetimo sebe. Tek tada to dugme je imalo smisla jer je prouzrokovalo rast. U svim ostalim a mnogo češćim situacijama i odnosima, prouzrokuje drame i skandale, štetu sebi i štetu drugima. Možda budemo tada zgađeni sopstvenim naporima u prazno ili nam se smuče dojučerašnji planovi.

Ljubav traži hrabrost celog leta. O tome možete više da čujete i u emisiji koju sam na tu temu snimila a koja je na ovom linku. No, da li će biti ljubavi u julu? Biće je i previše. Ali moramo imati hrabrosti, jer ono što zovemo "prava ljubav" i nije za svakoga. Ipak, malo upozorenje kakvi se tipovi ličnosti mogu sada pojaviti na sceni (oba pola su u igri):

Jul će nas podsetiti na nešto što smo već svi čuli više puta a to je: da ljudi kojih bi trebalo da se plašimo i koji nas mogu povrediti ili oštetiti se uvek nalaze u našem najbližem okruženju, pa evo Venere i Urana za taj udarac izbliza jer smo se možda usudili da volimo nekoga ko u samu ljubav ne veruje, od nje beži i od sebe tera one koji vole, dok zadržava one koji ne odišu životom. Ako vam se to desi, ne shvatajte lično niti da je do vas pogotovo ako ste mladi. Nikako ne očajavajte! Nastavite da volite i njih i druge, daleki je to put - vraćaće se takvi po još, jer još se nije rodio čovek koji stvarno može da živi bez ljubavi. Podela sveta je oduvek samo jedna - na hrabre i one koji to nisu.

Kako jul utiče na horoskopske znake

Ovan i podznak Ovan

Naprasni troškovi zbog ljubavi i ličnih želja koje ne mogu da čekaju sutra. Ljubav voli slučajnosti, pa se vi pravite da vam nisam ništa rekla. Ne nadajte se i dalje nečemu bitnom - tako će vas pre iznenaditi. Jer dok refrešujete mailove, gledate na displej i mislite non stop o nekome - ne dešava se baš ništa. I vetrovi stanu. A preokret je odmah iza ćoška. Samo čeka da vam lađe potonu dok vam je vladar Mars u Devici pa da vam onda razvuče osmeh možda i neko sasvim drugi.
U kući se uspostavlja hijerarhija ili se zahteva od ostalih uvažavanje, poštovanje. Ako ga dobijate, to će samo učvrstiti vaše odnose. A ako to nije slučaj, bićete uvređeni. Na poslu budite spremni za vanredne situacije u kojima se odlično snalazite, problem je samo da li plaćaju za spašavanje firme u kriznim periodima.

Opreznost je poželjna u odnosu sa drugima, jer vas može neko prevariti ili zloupotrebiti dato poverenje. Teren za svađe je u bankama i sličnim mestima, sa visokim službenicima a ne onim radnim svetom koje uvek razumete.
Čuvajte se povreda u periodu od 10. do 25. jula, infekcije, povrede na radu, ujedi osa ali i stršljena, a možete nagaziti i na zmiju ako se šetate kamenjarima il' livadama kada nema nikoga, dakle izoštrite fokus kada ste u prirodi.

Bik i podznak Bik

Osećate se sigurno u svojoj koži i otuda tako i zvučite. To može izrevoltirati druge jer im ne ostavljate puno prostora da vas nadgovore, ubede ili da oni zaključe temu. Zato je u okruženju, prevashodno na poslu ali i inače moguće rivalstvo koje može biti zdravo ako ne dozvolite sebi da skliznete u ogovaranja i prepričavanja drugima šta se desilo na poslu. Šta se desilo? Ništa. Sve prolazno i očekivano u stvari.

U kući problemi sa ukućanima, jer zastupate različita shvatanja oko iste teme i realno rešenja nema trenutno. Samo svađa ili prilika da neko odustane od svog i prepusti drugome da misli i dejstvuje, što je malo moguće da se desi jer su sve strane svojeglave. Zato je sada idealno izostaviti te teme do bolje prilike.

Sport i rekreacija, strogost u novim navikama i disciplina brzo vas mogu dovesti do željenih rezultata u pogledu izgleda, kondicije, zdravlja.

Blizanci i podznak Blizanci

Vaš vladar Merkur do 11. jula pretežno se bavi finansijama, otplatama, novim ugovorima koji takođe na izvestan način opterećuju budžet ili suprotno tome pune ga. Kako god, novac je negde osnovna tema početkom meseca. Od 5. do 8. jula uživanje u ćaskanju sa prijateljima bilo da su novi ili stari. Komunikacija teče lako i iskreno.

Od 11. jula kada Merkur bude u Lavu uvodite red i jasnoću u odnose sa drugima kao i u svoje beleške, papire, to je i zvanična dokumentacija koja treba da se obnovi, upotpuni i slično. Komunikacija je sada više jednosmerna, što često postoji kada komuniciramo sa zvaničnim instituacijama. Nema klasičnog dijaloga već je sve jednosmerno i direktno, ali jasno. Tako je i ako programirate, dakle dijaloga nema ali ima komandi, zadataka i realizacija što vam trenutno i odgovara. No, ta vrsta komunikacije je i kada dobijemo opomene pred utuženje ili kada nesvesno komunicira sa nama kroz slučajne asocijacije, sinhronicitete, telepatije. Lav kao znak pomoći će vašem Merkuru da ne obraća puno pažnju na to jer je iracionalno, pa ćete ignorisati poruke nesvesnog koje će vas onda pronaći u snovima ili kad se najmanje nadate. Šokovi i iznenađenja neminovno.

Rak i podznak Rak

Ne čudite se ako vam sada drugi budu tražili da za njih nešto uradite, od pozajmica do čuvanja dece i slično. Jul ove godine vas stavlja na mesto da ste tu za druge, i da optimistično drugima pomažete da reše svoje probleme. Ako vam se posao na to inače svodi, onda je moguće da budete pohvaljeni, unapređeni i slično. Malo će biti prostora da se bavite samo sobom - eventualno nešto kratko početkom meseca i to je to.

Putovanje može biti razlog rasprave a očekivano je i da dan pre odmora na poslu iskrsnu nepredviđeni problemi. Ili taman što ste zamakli iza ćoška, zovu vas da se hitno vratite. Tu vam je polje frustracija koje budući da ne možete da ignorišete najbolje da udahnete i završite.

Pluton se vratio u vaše polje partnerstva što pojačava potrebu za partnerom. Ako ne onim koga imate, onda za onim koga nemate.

Lav i podznak Lav

Nema sumnje da ćete sada malo zameniti noć za dan. Izlasci i provodi, ili noćni poslovi, povećana budnost pa otuda i nesanica mogući su do 23. jula. U poslu ako možete, ne prihvatajte zamene planova u minut do dvanaest, koje će drugi nabacivati jer sve može krenuti onda naopako. Možda će vam i doći zamena u vidu novog kolege za nekoga ko odlazi a sa kim se ne razumete baš najbolje.

Izgled dolazi u fokus, kao i nezadovoljstvo pa od želje da što pre dođete do rezultata razmišljaćete o modernim pasivnim načinima remonta koje nudi estetska hirurgija ili liposukcija umesto treniranja. Venera u vašem znaku ukazuje i na lepe dane odmora i uživanja sa ljudima koje volite, a sa prijateljima možete razrađivati neke biznis ideje.

Oko 20. jula moguća blokada kartice ili zbog tuđe greške da imate problem u platnom prometu. Novac ćete trošiti na stvari koje su neophodne, na majstore kao i na kućne ljubimce.

Devica i podznak Devica

Ulaskom u vaš znak Mars će naglasiti potrebu da razgovarate sa partnerom kao i kolegama i svima sa kojima ste imali zastoje u prethodnom periodu ali u stvari biste da nekoga dobro iskritikujete za ponašanje. Budite iskreni sa sobom, jer kada Merkur uđe u Devicu 28. jula može vas biti sramota ili da vam je glupo zbog nečega što ste rekli ili na čemu ste insistirali potpuno bezobzirno.

Ljubav je kao san u julu - malo se dešava a malo je fantazija. Ili je samo film iz prošlosti koji premotavate da biste nešto novo možda sagledali i zaključili. Veze koje su tajne prolaze kroz krizu koja vas dosta može iscrpeti. Veze na daljinu mogu da potraju ali ako se vi budete više trudili i pokazivali toleranciju. Osoba na drugoj strani je ćudljivog ponašanja, sklona osami i ima neku svoju muku koju ako podeli sa vama – pretvara vas u iscelitelja što ubija radost, a ne donosi bliskost koju zapravo želite.

Vaga i podznak Vaga

Vama mozak radi sto na sat i u stanju ste da uspešno završite nekoliko različitih stvari odjednom. Kao na adrenalinu, a opet dobro ste. Prijatelji se razvrstavaju polako i sad znate ko ostaje a ko ne. Nove ideje za poslove ili početak neke saradnje može vam doneti finu zaradu. Ili ćete samo biti podrška prijateljima koji kroz tako nešto slično prolaze.

Međutim od 10. jula ulazite u portal tajni. Tada saznajete nešto što vas dobro može uznemiriti ali i trgnuti. Može imati veze sa vašim emotivnim životom ili zakonom.  Ili sa oba. Zdravstveno Mars u Devici u opoziciji sa Saturnom u Riba ukazuje na strah od polno prenosivih bolesti, strepnju dok čekate na rezultate i u tom smislu probajte da preventivno sebe zaštite ili da povučete ručnu pre nego što vas atmosfera, piće i ludačka želja odvuku u rizik. Generalno on tu ukazuje na muvanje po laboratorijama i ambulantama, razne testove.

Škorpion i podznak Škorpion

Posao zahteva učenje i tu je sada važno da imate pravu osobu da vam prenese znanje. U suprotnom ćete učiti kroz posao/praksu ali iz grešaka. Pogotovo od 15. jula kada nesporazumi budu sve češći.

Emotivno - vreme zastoja i čekanja, preispitivanja. Što se više budete preispitivali sve će vam biti teže. Najbolje je preseći u takvim situacijama ili na jednu ili na drugu stranu, ne mučiti se. Ne rovariti, ne kopati, ne rušiti poverenje sumnjom ili posumnjati u sve i označiti kraj. Stalan partner ima fine planove za sebe koji ga raduju i to vas može razljutiti početkom meseca jer vas ne uključuju. Sujeta će vas peckati, može doći i nekim banalnim putem kao na primer komentar na fejsbuku. Novac ćete trošiti na tehniku, taksi i automobil, električne stvari.

Strelac i podznak Strelac

Vreme je da se nakon dugog putovanja vratite kući. A ako je put bio samo u mislima kroz vekove, prostore, ideje i planove, onda je vreme da se spustite na zemlju. To mmože označavati i kraj neke bitne faze u životu. Kako god, Mars u Devici će vas odmah dočekati sa krpom i četkom i gurnuti u pogon pa ćete fino raditi do kraja meseca. Posla ima sa povremenim pauzama koje ćete verovatno sami praviti zbog odmora. U poslovnom ste transu što vas revitališe.

Ljubav je i dalje daleko i mladima je ovo idealno vreme za morske avanture i nova emotivna poglavlja kakva im se do sada nikada nisu desila. Druženje i starijima i mladima tokom čitavog leta kao i osmeh na licu jer se osećate podmlađeno, sve dok je Venera u Lavu. A ko je za avanture - može ih sada imati vrlo lako. Bitno je samo odmah reagovati što u stvari, nikada nije ni bio vaš problem, obično druga strana je ta koja zataji. Vi ste stalno na tom gasu, spremni.

Jarac i podznak Jarac

Sve o čemu mislite, sve što već radite ali ste daleko od kraja - najbolje da držite u tajnosti i nikome ne govorite. Suprotno možete sami sebe izmalerisati i pustiti druge da vas bez pitanja savetuju, nude pomoć - šta god, no svakako unose zbrku u vaše, taman kako treba, poređane misli. Probelmi sa autom krajem meseca ali i zakonom pa pazite u saobraćaju.

U ljubavi se neplanski može desiti začeće deteta koje vam opet neplanski može doneti radost. Emotivno ste rezervisani i zanima vas samo jedna konkretna osoba koju imate, a ako ste solo onda se julske radosti i avanture svode na fizičku privlačnost bez dubokih emocija.

Osetićete priliv energije od 23. jula i želju da osetite pravu moć što vam može planove okrenuti u pravcu mnogo većih ambicija od jučerašnjih ali i dati priliku da je osetite u prisustvu ljudi koji je već imaju.

Vodolija i podznak Vodolija

Vraćanje Plutona u Jarca na kratko vam je moglo vratiti latentni osećaj brige i težine ali koji će poslovni trijumfi nadjačati već početkom meseca. Prava slava tek stiže od 23. jula kada ćete biti primećeni od svih kolega ali i meta žena i muškaraca, pa računajte na više ponuda od oba pola. Počećete da razmišljate o selidbi na novu lokaciju. Možda je u pitanju i promena grada ili zemlje jer tu gde ste sad, niste preterano srećni (osim ako niste tek stigli nedavno).

Pojačan libido i jača seksualna aktivnost od 11. jula do 27. avgusta. Saturn iz Riba donosi prepreku što ukazuje da je još jače, ako ste u braku ili daleko od osobe sa kojom želite da budete. Ono što vam je na dohvat ruke i lako sada je nezanimljivo.

Zdravstveno, stomatolozi vas čekaju sa sve kleštima, vreme je da se rešite svega pokvarenog, trulog, starog, neupotrebljivog. U međuljudskim relacijama, ovaj tranzit donosi skidanje tereta sa nekog odnosa.

Ribe i podznak Ribe

Vi ste prosto sada nedodirljivi. Možda se i ne osećate tako ali kao da vam prijaju i inat i volja i svojeglavost koja vas je spopala. Sviđa vam se čak i da drugima u vašem prisustvu i ne bude sasvim prijatno uvek. Kao da biti ponekad onaj što kvari ili spušta atmosferu i nije tako loše. Onaj što vidi problem koji drugi ne vide. Dajte sebi to pravo sada jer posle ćete ionako nastaviti po starom pa makar ne bili u pravu.

Imaćete akutnu potrebu za putovanjem, izmeštanjem na neko mesto makar na tri dana i to ćete realizovati sami ili sa nekim. Na poslu je čudna atmosfera. Komunikacija ide lagano ali realizacija uvek zahteva još komunikacije kao da se u stvari i niste razumeli u startu iako se sve činilo da je super.

Partner je ljut ali neće da vam kaže zbog čega. Čeka da ga prođe. Ako nemate partnera, posao vas može sada povezati sa nekim ko vam je zanimljiv i koga ćete najpre držati na ledu neko vreme dok vidite šta želite.

image