Magazin

U Svetskom okeanu pronađena meduza koja može živeti večno

Naučnici zoološke stanice u Napulju pronašli su u okeanu meduzu Turitopsis dorni koja može živeti večno, a njena neverovatna sposobnost "vraćanja na fabrička podešavanja" sada je biolozima dala vetar u leđa i za pronalazak novih načina za rekonstrukciju i regeneraciju tkiva kod ljudi. Pitanje je samo - šta je okidač koji pokreće proces obrnutog starenja kod ovih morskih životinja?
U Svetskom okeanu pronađena meduza koja može živeti večno© Canva / Dovapi

Istraživači napuljske zoološke stanice otkrili su da pojedini predstavnici vrste meduza, Turitopsis dorni, u Svetskom okeanu žive već preko 66 miliona godina, što znači da su se rodili i pre nego što su dinosaurusi nestali sa lica zemlje. Autori ove naučne studije istražili su ovu neverovatnu pojavu, a rezultat ih je ostavio bez daha - ova krkha bića stare unazad!

Kada oseti da je prestara, meduza se "vrati" u stadijum polipa

Kako bi razumeli pojavu obrnutog starenja, naučnici su posmatrali životni ciklus ovih predstavnika meduza u laboatorijskim uslovima, u kojima je uočeno da kada meduza "proceni" da je isuviše stara (ili pak kada dobije povredu ili doživi stres), ona proguta svoje pipke i pretvori se u skupinu nediferenciranih ćelija koje samo padnu na dno. Na taj način, ove meduze "prevare sistem" i vrate se nekoliko faza unazad u stadijum polipa, preskačući fazu oplodnje i larve.

Kako nam ovo otkriće može pomoći

Iako je za sada ovo revolucionarno otkriće dokazano samo na predstavnicima vrste Turitopsis dorni, naučnici zaintrigirani ovom pojavom počeli su da proučavaju i druge vrste vodenih bića, a proces obrnutog starenja potencijalno postoji i kod drugih vrsta Knidarija, žarnjaka koji obitavaju u okeanskim dubinama.

Ovakva transdiferencijacija, odnosno proces obrnutog starenja, u budućnosti bi naučnicima mogla pomoći da pronađu nove načine za rekonstrukciju ili regeneraciju oštećenih tkiva kod ljudi, a najveći izazov za njih je razumevanje molekularnih mehanizama koji pokreću ovakvo "vraćanje na fabrička podešavanja".

image