Magazin

Pet brzih i efikasnih načina za rashlađivanje tokom vrelog leta

Dok nas meteo-alarmi svakodnevno upozoravaju da vrućine nikako ne posustaju, suočavamo se s velikim izazovom kako da se rashladimo i ostanemo prijatno osveženi. Od jednominutnog rashlađivanja celog tela, do pravljenja hladnih čajeva i držanja kozmetike u frižideru, postoje brojni načini za osvežavanje tokom vrelih letnjih meseci.
Pet brzih i efikasnih načina za rashlađivanje tokom vrelog leta© Pexels/Pixabay

Postoje brojni načini za osvežavanje i "preživljavanje" velikih vrućina, ali najvažnije je redovno izbegavati direktne sunčeve zrake i konstantno piti vodu. Međutim, većina nas mora da izlazi napolje, da provodi vreme u prevozu, na ulicama, tako da nije uvek izvodljivo skrivati se od toplote. Najbolje je uvesti nekoliko malih navika za rashlađivanje tela, koje su veoma jednostavne, ali mogu biti pravi spas tokom obavljanja svakodnevnih obaveza tokom vrelog leta.

Hladite određene delove tela

Hladan pritisak na "vruće" tačke na telu je najbrži način za efikasno rashlađivanje, koje traje kraće od jednog minuta. Potrebno je pritisnuti hladnu flašicu vode, kockicu leda ili hladnom vodom politi: zglobove, iza kolena, mesto savijanja lakta, vrat, slepoočnice.

Navedeni delovi tela su pulsne tačke, gde su vene najbliže površini kože, tako da je efekat hlađenja najbolji kada se ovi delovi tela rashlade. Preporučljivo je pritisnuti hladnu flašicu vode ili kockicu leda umotanu u krpu u trajanju od jednog minuta, ali najbolje je proceniti po subjektivnom osećaju. 

Na kraju, ako efekat nije dovoljno intenzivan, preporučljivo je pokvasiti "vruće tačke" hladnom vodom i odmah zatim stati ipred ventilatora ili dodatno ih ohladiti lepezom.

Hladna kupka ili tuš

Uživajte u osvežavajućoj hladnoj kupki ili tuširanju. Ovo će trenutno smanjiti vašu telesnu temperaturu i pomoći vam da se osećate prijatnije.

Čaj od nane, kokosova voda i voće

Nana ima umirujući efekat na želudac, osvežava dah, podstiče imunitet i može da hladi organizam iznutra. Svaki čaj se može piti hladan i postati letnje piće, ali nana je dodatno osvežavajuća i preporučljivo je ostaviti kesicu u hladnoj vodi i popiti čaj sa nekoliko kockica leda. Pored toga, nana može da pomogne i u održavanju koncentracije, tako da može biti sjajan izbor kada se osećamo umorno i pospano od velikih vrućina.

Pored čaja od nane i obične vode (koju je uvek potrebno redovno konzumirati), kokosova voda sadrži elektrolite koji prirodno hlade organizam. Pored toga, može pomoći i u održavanju stabilnih nivoa, energije, hidratacije i pomaže u varenju. 

Izbegavajte napitke s kofeinom i gazirane napitke jer mogu izazvati dehidraciju. Takođe, voće poput lubenice, krastavaca i dinje ima visok sadržaj vode i idealno je za hidrataciju.

Zamračite dom

Sobe se veoma brzo zagreju kada sunčevi zraci prolaze kroz prozor, tako da je dobro uvek povući zavese preko njih i/ili spuštati roletne, pogotovo ako znamo da ćemo nekoliko sati u toku dana biti van kuće. Iako zamračivanje stana neće dodatno ohladiti prostorije (osim ako nije uključena klima), može da se spreči zagrevanje stana/kuće.

Tokom vrelih letnjih dana je preporučljivo otvarati prozore samo ujutru i uveče, to jest, pre i nakon najtoplijih delova dana. U slučaju da napolju nema vetra, dobro je postaviti ventilator ispred okvira prozora, kako bi se uneo svež vazduh u sobu.

Držite kozmetiku u frižideru

Kreme za lice i telo se mogu držati u frižideru i ako se nanose u toku vrelog dana (pogotovo na "vruće" tačke), mogu biti pravo olakšanje. Pored toga, pojedini dermatolozi smatraju da ohlađene kreme mogu biti od pomoći kod jutarnje nadutosti lica ili ako je koža crvena i osetljiva od vrućine.

Za one koji nemaju asortiman krema za lice i telo, preporučljivo je kupiti aloe vera gel, čuvati ga u frižideru i nanositi u toku dana za hlađenje, ali i za umirivanje kože koju sunce može iritirati.

Manje soli, više voća i povrća

Hrane koje imaju veliku količinu solu mogu veoma brzo da osuše usne, a telo se još više zagreva tokom procesa varenja. "Teška" hrana nas sigurno zasiti, ali dovodi do umora i pada koncentracije, pogotovo leti. Umesto obilnih obroka, koja sadrže isuviše soli i koja je teže variti, preporučljio je jesti više malih, nekoliko puta u toku dana, koja uključuju voće i povrće sa visokim procentom vode, da bi se telo hladilo i hidratacija ostala na stabilnom nivou.

image