Magazin

Stari crtež Vinija Pua se prodaje za desetine hiljada funti

Ilustracija stara nekoliko decenija, na kojoj se vide Vini Pu i Praslin, njegov najbolji prijatelj, nedavno je pronađena i biće u ponudi na aukciji sledećeg meseca. Zbog specijalnog porekla crteža, smatra se da mu vrednosti iznosti između dvadeset i trideset hiljada funti.
Stari crtež Vinija Pua se prodaje za desetine hiljada funti© Приватна архива

Linije napravljene mastilom i olovkom se poklapaju sa uzorcima poslednjih crteža kreiranih za originalnu verziju prve "Vini Pu" knjige, koju je autor A. A. Miln završio i objavio 1926. godine, objašnjava aukcijska kuća Dominik Vinter (Dominic Winter) za Si-En-En.

Ilustracija na kojoj se vide Vini Pu i Praslin koji hodaju od posmatrača je nacrtana na tankom, belom kartonu, a u donjem desnom uglu se vidi potpis ilustratora i datum: "E. H. Šepard 1958". "Crtež je pažljivo izrađen, jer se mogu videti tragovi olovke, koje bi Šepard kasnije obrisao nakon što je naneo mastilo. Pretpostavljamo da nikada nije bio cenjen predmet i vrednost mu se povećala tek u poslednjih dvadeset ili trideset godina," objasnio je aukcionar Kris Alburi.

"Ovo je fantastičan crtež, koji mnogo znači odraslima i deci širom sveta, iako je pronađen skoro ceo vek nakon što je knjiga objavljena. Vidi se trenutak pre nego što se Vini Pu i Praslin ponovo pretvore u obične igračke i sigurno će biti veoma vredan kolekcionarski predmet."

Crtež je otkriven kada su predstavnici aukcijske kuće bili pozvani da procene predmete Kristofera Fojla, unuka Vilijama Fojla. Vilijam je pre nekoliko decenija osnovao britansku knjižaru "Fojl", tako da se pretpostavlja da je vrlo moguće da je crtež bio poklon, jer je bio prijatelj sa ilustratorom. Alburi pretpostavlja da je crtež nastao tokom prijateljskog ručka.

"Ilustracija je bila pronađena umotana u peškir, na samom kraju jedne fioke u podrumu," rekao je Alburi, dodavajući da je njen ram bio jeftin, a oko stakla je bila lepljiva traka. "Bila je zaboravljena, niko je nije voleo. Godinama sam od ljudi dobijao reprodukcije crteža i obično sam im govorio: da je crtež pravi, bilo bi sjajno, ali nije original i ne vredi ništa."

Ipak, ovaj put je drugačije: "Vredi na desetine hiljada funti i verovatno je vrednija od mnogih knjiga koje ćemo imati na istoj aukciji. Nacrtana je trideset godina nakon objavljivanja originalne knjige, ali je veoma dragocena i jedini je primerak koji se trenutno nalazi na tržištu."

image