Magazin

Paja Patak slavi rođendan: 89 godina neodoljivog junaka "kratkog fitilja"

Na današnji dan, pre 89 godina, predstavljen je najpopularniji animirani patak na svetu. Od prvog pojavljivanja na ekranu do danas, Paja Patak je imao mnogo uspeha u svojoj karijeri - bio je voditelj Oskara, ima svoju zvezdu u Holivudu i čak postoji asteroid koji je nazvan po njemu. Podsetimo se istorije jednog od omiljenih članova "Dizni" družine.
Paja Patak slavi rođendan: 89 godina neodoljivog junaka "kratkog fitilja"Getty © Mark Mainz

Paja Patak (Donald Duck) je najviše poznat po svom "kratkom fitilju", ljubavi prema prijateljima i mornarskoj kapi, košulji i upečatljivom glasu. U Srbiji se prvi put pojavio u izdavačkoj kući "Politika", odakle je dobio srpsku verziju svog imena. Pajin oficijalni rođendan u "Dizni" univerzumu je zapravo trinaesti mart, ali je Paja na današnji datum prvi put predstavljen u javnosti, zbog čega se ipak deveti jun beleži kao njegov praznik.

Volt Dizni ga je osmislio kada mu je bio potreban lik koji će privući pažnju i biti potpuna suprotnost raspoloženom i razdraganom Miki Mausu. Jing-jang dinamika između ovih karaktera je donela veliki uspeh "Dizniju".

Jedna od glavnih inspiracija za ovaj lik bio je"pačiji" glas Klerensa Neša, koji je Paji pozajmljivao glas čak pedeset godina. Nakon njega, svaki glasovni glumac je morao proći kroz određenu obuku, a takođe su koristili veoma poseban mikrofon, kako bi njegove reči bile dovoljno razgovetne. Sigurno je da se takav trud isplatio, jer je glas Paje Patka do dan danas ostao prepoznatljivi i značajan deo lika.

Publika je rado prihvatila novog junaka i tokom četrdesetih, Paja Patak je dobio preko sto filmova a pojedine akete iz iste decenije su pokazale da tada čak zasenio Mikija. Bio je prvi "Diznijev" junak koji je postao toliko popularan za kratko vreme. Bio je i u rangu velikih filmskih zvezda, zbog čega je dobio priliku da bude jedan od voditelja Oskara 1958. godine. Pojavio se na ekranu i prezentovao je progam zajedno sa poznatim ličnostima kao što su Bob Houp, Džek Lemon, Dejvid Niven, Rosalind Rasel i Džejms Stjuart. Kada je Volt Dizni preminuo 1966. godine, voljeni patak se nije pojavljivao na ekranima sve do osamdesetih godina.

Od tada, Paja je imao na stotine zanimljivih projekata i postignuća. Toliko je voljen da je 2010. godine Asteroid 12410 dobio ime "Paja Patak". Pored asteroida, ima i svoju zvezdu, ali ne u svemiru, već na Holivudskoj stazi slavnih. 

Pored mnogih animiranih crtaća u kojima možemo gledati njegove avanture sa družinom, on je jedna od glavnih maskota ne samo za Diznilend, već i za ragbi tim Univerziteta u Oregonu. Univerzitet je dobio posebnu licencu i Paja Patak je postao simbol sportskog duha univerziteta.  

U Šangaju je animirani patak toliko voljen, da se praznik njegovog nastanka slavi nekoliko dana. Posetioci Diznilenda će uživati u specijalnim ceremonijama, gde će se fotografisati sa perjanim junakom. Ipak, nije voljen baš u celom svetu - zabranjen je u Finskoj, jer ne nosi pantalone.

Pored prijatelja kao što su Miki, Mini, Šilja i Pluton, Paja Patak ima tri nestašna nećaka, Raju Gaju i Vlaju, bogatog ujaka Baju Patka i devojku Patu.

image