Magazin

Zajedničkim aktivnostima do zbližavanja sa partnerom

Osmišljavanje zajedničkih rekreativnih aktivnosti umnogome može poboljšati emotivni odnos dvoje partnera, i dok se dodir i nežne reči obično smatraju najjačim izrazima ljubavi, zajednička iskustva i aktivnosti odnos mogu produbiti i učvrstiti mnogo više.
Zajedničkim aktivnostima do zbližavanja sa partnerom© Canva / NKS_Imagery

Jedan od poslednjih trendova u emotivnim odnosima jeste rekreativno zbližavanje, a najnovija istraživanja pokazuju da pronalažanje zajedničke aktivnosti poput joge, trčanja, pa čak i zajedničkog pravljenja večere, odnos dvoje ljudi može produbiti i utemeljiti daleko više od nežnih reči ili dobrog seksa.

"Ono što je važno je da u aktivnost "uronite" otvorenog uma i srca i da ostanete prisutni u svakom trenutku sa svojim partnerom", navodi Lorel Haus, stručnjak za odnose.

Ukoliko vam ponestaje ideja za zajedničke aktivnosti, donosimo vam tri predloga kojima možete "začiniti" vašu vezu i izdraditi odnos u kome ćete uživati i koji će biti utemeljen na pravim vrednostima i zajedničkim interesovanjima. Naravno, te aktivnosti ne moraju biti finansijski zahtevne i opterećujuće, naprotiv, 

Budite turista u svom gradu

Bez obzira na to u kom gradu živite i koliko dugo, postoje brojne zanimljive aktivnosti koje možete da organizujete kako biste se razonodili sa partnerom i grad doživeli na porpuno drugačiji način. Pronađite lokalne tematske barove, manje istražene muzeje ili "eskejp rumove" (posebno dizajnirane sobe u kojima imate zadatak da kroz raznorazne mozgalice pronađete izlaz) i sa partnerom organizujte sastanak u kome ćete kroz upoznavanje lepota vašeg grada upoznati i jedno drugo. Dobra ideja može biti i piknik nadomak grada u kome živite, ili organizovanje kartinga ili spuštanja "sapovima" niz reku u okolini.

"Neophodno je istraživati u vezi. Ponekad jednostavno morate da promenite svoju perspektivu i dozvolite sebi da upoznate svet oko sebe", navodi Haus. "Ako zajedno sa partnerom "uskočite" u ovakvo otvaranje novih perspektiva, videćete da postoji još mnogo toga u čemu možete da uživate".

Usput, u slobodno vreme možete istražiti i popularne znamenitsti grada ili romantične kutke u kojima niste nikada bili i sastaviti spisak mesta koje želite posetiti, i zatim jednom nedeljno izvlačiti jednu po jednu ideju iz zajedničke činije.

Podelite sa partnerom aktivnost u kojoj najviše uživate

Bilo da je u pitanju izležavanje u krevetu sa ćebetom preko glave, opuštajuća masaža ili kupka ili čas joge, aktivnost u kojoj najviše uživate, a u koju uključite i partnera, može vam doneti još više zadovoljstva, ali i zbližiti vas. "Punjenje baterija" kroz mir i harmoniju uz osobu koju volite pomoći će vam da ostvarite dublju konekciju i svoje misli pregrupišete i sredite.

"Punjenje baterija je često aktivnost koju pojedinci vole da imaju sami sa sobom, ali ponekada i vaš partner ima slične potrebe i želje za opuštanjem", navela je Haus. "Kada jednom doživite čari punjenja baterija sa partnerom, vaša veza će se produbiti."

Prijateljsko takmičenje - zašto da ne?

Prijateljska konkurencija stvara uzbudljivu atmosferu i aktivira lučenje oksitocina, koji se kolokvijalno naziva i  "hormonom ljubavi" i koji pomaže dvoma ljudima da se povežu. Takmičarske aktivnosti, a naročito fizičke aktivnosti i sport stvaraju osećaj "hemije" zahvaljujući oslobađanju "hormona sreće" endorfina, koji uz oksitocin prouzrokuje veće zbližavanje i aktivaciju svih čula.

Ukoliko pak niste ljubitelji sporta, možete jedno drugo izazvati na "mentalni dvoboj", budući da sagledavanje i razumevanje strategija vašeg partnera i njegovog uma može biti značajan okidač za pojačavanje privlačnosti.

"Uvid u intelektualne atribute je seksi", smatra Haus.

image