Magazin

Kako naši psi znaju da se ne osećamo baš najbolje

Često se trudimo da prikrijemo da se ne osećamo dobro da naši najbliži ne bi brinuli, ali istina je da od svih možemo sakriti simptome osim od naših pasa. Oni mogu nanjušiti različita stanja zahvaljujući povezanosti sa svojim vlasnikom i posebnim receptorima u njušci, a kada osete da nešto nije kako treba, u njima se odmah uključuje režim brige - oni postaju umiljatiji i nežniji, trudeći se da vlasnicima svojom ljubavlju olakšaju simptome. Možda zbog toga i kažu da su oni najbolji čovekov prijatelj.
Kako naši psi znaju da se ne osećamo baš najbolje© Canva / evablancophotos

Pas koji leži na vama dok imate visoku temperaturu i sve vam je teško možda i nije baš najprijatniji osećaj, ali vlasnici pasa znaju da ih je u tim momentima teško skloniti - sve dok vam temperatura ne spadne. Tada se oni sami sklone, kao da kažu "e sad je bolje, mogu da se idem". 

Svako ko ima psa za kućnog ljubimca zna da je njihov njuh nemoguće prevariti, naročito kada se radi o tome kako se osećaju njihovi vlasnici, i ovo nije samo subjektivan dojam, već naučno potvrđena činjenica. Šta to njihove njuške namirišu?

Psi koriste posebne detektore kako bi otkrili kako se vlasnici osećaju

Prema naučnim istraživanjima u oblasti kinologije, psi zaista znaju kada njihovi vlasnici prolaze kroz teška vremena, bilo da je u pitanju fizička bolest ili tuga i depresija, a za otkrivanje toga koriste čitav spektar signala. Ti signali ne moraju nužno biti mirisne prirode - štaviše, ljubimci koji žive sa svojim vlasnicima u kući (a ne u dvorištu), mogu da otkriju mnogo više od trenutnih pogoršanja stanja i prepoznaju čak i ozbiljne zdravstvene tegobe.

"Psi su po svojoj prirodi veoma osetljivi na promene kroz koje prolaze njihovi vlasnici", objašnjava Aleksandra Horovic, direktor laboratorije za istražvanje ponašanja pasa.

Čulom mirisa otkrivaju razne bolesti

Kako je objasnila Horovic, prilikom infekcije nekom bakterijom ili zaražavanjem virusom, telo luči nešto drugačiji miris, koji ljudskim mirisnim receptorima može da promakne. Ipak, pasjim ne može nikada, pa zato ovi četvoronožni prijatelji mogu predosetiti bolest svog vlasnika i pre nego što dođe do pojave prvih simptoma.

Njihove njuške su zaista posebne: sa oko 300 miliona receptora u nosu, ove životinje mogu da nanjuše i predosete gotovo sve - od običnog gripa, preko depresije, do zemljotresa. Poređenja radi, ljudski nos ima (svega) 6 miliona receptora.

Psi osećaju i promene raspoloženja svoji vlasnika

Budući da je povezanost između vlasnika i njihovih pasa veoma velika, krzneni životni saputnici mogu "namirisati" i promene u raspoloženju koje mogu indikovati i na neko drugo oboljenje koje nije mentalne prirode. Ljudske emocije se manifestuju fizički kroz niz hemosignala koji se emituju putem tela, a psi su ti koji te signale veoma lako "pročitaju".

"Kad god sam neraspoložena i frustrirana, Lola, staford koja ima skoro 8 godina, legne pored mene i bukvalno me obgrli šapama, kao da mi govori da će sve biti u redu i da nisam sama", kaže Aleksandra (30). "Kada se tako ušuška pored mene, sve brige nestanu".

Osim po hemosignalima, psi itekako prepoznaju i promene u tonalitetu glasa svojih vlasnika. U istraživanju iz 2014. godine otkriveno je da psi imaju deo mozga koji veoma liči ljudski, zahvaljujući kome mogu da dešifruju raspoloženje svojih vlasnika i nauče komande.

Psi imaju umirujuće dejstvo

Pored toga što mogu da nanjuše da sa njihovim vlasnikom nešto nije u redu, psi imaju i veoma izraženo terapeutsko dejstvo: ne samo da mogu ublažiti simptome anksioznosti, već mogu pružiti i osećaj mira i sigurnosti i osobama sa autističnim spektrom i onima koji pate od posttraumatskog sindroma.

image