Magazin

Nobelova nagrada za otkriće penicilina se prodaje za dva miliona dolara

Danas je počela nedelja dodela Nobelovih nagrada, koja će trajati do ponedeljka. U isto vreme, jedan od najdragocenijih kolekcionarskih istorijskih predmeta u polju nauke i medicine je upravo postao dostupan za kupovinu na aukciji. U pitanju je Nobelova nagrada za otkriće penicilina iz 1945. godine, koja može postati važan deo lične kolekcije zainteresovanog kupca za "samo" dva miliona dolara.
Nobelova nagrada za otkriće penicilina se prodaje za dva miliona dolaraGetty © Ragnar Singsaas

Nobelova nagrada za otkriće penicilina, koja je 1945. godine uručena hemičaru Ernstu Čejnu, sada je dostupna za kupovinu na aukciji koju organizuje kuća "M.S. Rau". Nemačko-britanski naučnik je stvorio ovaj antibiotik godinu dana pre nego što je za njega dobio nagradu, koji je do sada spasio preko dvesta miliona ljudi u svetu, prenosi "Jahu lajf (Yahoo Life)". Nagrada je napravljena od 23-karatnog zlata, a ima težinu od oko dvesta grama. Kupac će je dobiti u originalnoj kutiji, zajedno sa ručno pisanom Nobelovom diplomom i kopijom Čejnovog govora zahvalnosti.

Pre nego što je Čejn dobio priznanje, Aleksandar Fleming je proučavao antibakterijska svojstva penicilina godinama ranije, sve dok 1939. Čejn nije odlučio da usavrši njegovo istraživanje. Nakon godinu dana, uspeo je da pojača delotvornost leka i penicilin je počeo da se primenjuje kao pomoć vojnicima tokom Drugog svetskog rata. U kopiji govora koji je održao prilikom primanja nagrade, naučnik je objasnio da su njegova sestra i majka bile žrtve Holokausta, zbog čega ovakvi koraci u nauci mogu biti veoma korisni ne samo za medicinu, već i dobrobit celog društva.

Iako je predmet veoma značajan, nije prvi primer ovakve prodaje u istoriji. Pre devet godina, na aukciji je za pet miliona dolara prodata Nobeloba nagrada za medicinu, koju je primio Džejms Votson 1962. godine, a pre pet godina je prodata Nobelova nagrada za fiziku, koju je 1965. godine dobio Ričard Fajnman.

Nobelova nagrada je nastala u Švedskoj 1901. godine, a dobijanje ovakvog priznanja predstavlja veliku čast za muškarce i žene u poljima medicine, hemije, fizike, literature i održavanje mira. Danas je zvanično počela nedelja dodela Nobelovih nagrada Švedske kraljevske akademije nauka za 2023. godinu, koja će trajati do devetog oktobra. Nagrada za medicinu je dodeljena danas, nagrada za fiziku će biti dodeljena sutra, za hemiju u sredu, dok će nagrada za književnost biti dodeljena u četvrtak. Nobleova nagrada za mir biće dodeljena u petak, šestog oktobra, dok će nagrada za ekonomske nauke biti dodeljena devetog oktobra. Svečane ceremonije će biti emitovane uživo na sajtu nobejprajz.org (nobelprize.org), kao i na zvaničnim digitalnim kanalima Nobelove nagrade, prenosi Tanjug.

image