Magazin

Povezanost korišćenja kontraceptivnih pilula i razvoja depresije

Autori naučnog istraživanja sprovedenog na preko 250 hiljada žena ustanovili su da između upotrebe oralnih kontraceptivnih pilula i stepena razvoja depresije postoji povezanost.
Povezanost korišćenja kontraceptivnih pilula i razvoja depresije© Canva / Motortion

Već više od pola veka jedna od najpopularnijih kontraceptivnih metoda za žene izaziva veoma oprečne reakcije, i dok jedni smatraju da ne postoji negativan uticaj na reproduktivno i mentalno zdravlje žene, drugi ipak navode da su posledice korišćenja "anti-bebi" pilula veoma učestale. Svakako, njihova efikasnost je nesporna, budući da redovnom upotrebom smanjuju verovatnoću neželjene trudnoće za čak 99 procenata.

Promene raspoloženja mogu biti nuspojava kontraceptivnih pilula

Kontraceptivne pilule koje sadrže hormone estrogen i gestagen pokazale su se kao veoma efektivne kada je u pitanju zaštita od potencijalne oplodnje jajne ćelije tokom nezaštićenog seksualnog odnosa, međutim, ono što su utvrdili naučnici iz Švedske, Danske i Australije jeste da se kao jedna od nuspojava mogu javiti i česte promene raspoloženja.

U najnovijem istraživanju, naučni tim je na uzorku od 264.558 žena ispitao rizik od razvoja depresije usled korišćenja kontraceptivnih pilula, a podaci koje su analizirali bazirali su se na uzrastu u kome su žene počele da i piju i vremenu kada su se prvi simptomi depresije javili.

Prve dve godine korišćenja kontraceptivnih pilula su najrizičnije u pogledu razvoja depresije

Analizom podataka, naučnici su ustanovili da su tokom prve dve godine korišćenja "anti-bebi" pilula žene imale povišenu stopu razvoja depresivnih stanja u odnosu na žene koje nikada nisu koristile ovaj vid kontracepcije. Brojke nisu nimalo optimistične: kod devojaka koje su sa upotrebom kontraceptiva počele u adolescentskom periodu verovatnoća pojave depresije bila čak 130 posto veća nego kod onih koje ih nikada nisu upotrebljavale, dok je kod žena koje su kasnije počele verovatnoća razvoja simptoma bila na 92 procenta.

Simptomi depresije mogući tokom celog života

Međutim, upotreba kontraceptivnih pilula stvorila je povećan rizik od razvoja depresije ne samo u prvim godinama nakon uzimanja, već i tokom ostatka života, čak i ukoliko je žena prestala sa njihovim korišćenjem. Kod žena koje su makar u jednom periodu uzimale "anti-bebi" pilule simptomi depresije u kasnijem dobu bili su učestaliji za 27 posto. Budući da se depresija smatra "pandemijom 21. veka" i da žene skoro duplo češće od muškaraca prijavljuju simptome ovog stanja, naučnici sugerišu da bi upravo oralni kontraceptivi mogli biti jedan od uzročnika.

U budućnosti, naučnici planiraju da istraže verovatnoću razvoja depresije i u situacijama kada se koriste druge kontraceptivne metode, poput flastera, spirale ili vaginalnih prstenova. Rezultati ovakvog istraživanja će ženama pružiti više informacija koje će im pomoći da donesu osvešćene odluke o opcijama kontracepcije.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner