Magazin

Pas vam je tužan? Ovo mogu biti tri potencijalna razloga

Baš kao i ljudi, i psi mogu prolaziti kroz razne faze, i biti i srećni, i tužni, i nervozni. Štaviše, kinolozi tvrde da psi mogu osećati ne samo tugu, već i stanja koja su slična depresiji. Razloga za to može biti više, ali su ova tri najčešća, naročito kod pasa koji žive u stanu i koja često provode vreme sami.
Pas vam je tužan? Ovo mogu biti tri potencijalna razloga© Canva / ready made

Najbolji čovekov prijatelj, baš kao i njegov vlasnik, može prolaziti kroz različite faze života, a čak se i tokom dana raspoloženje pasa može menjati zavisno od situacije. Koja su to tri najčešća uzroka tuge kod naših četvoronožnih prijatelja i kako im pomoći u tim situacijama?

@pup_labs

3 Things That Might Be Making Your Dog Sad Btw to find the right supplement for your dog, take our free doggy health quiz, link in bio.

♬ original sound - PupLabs

Nedovoljna fizička aktivnost

Prema mišljenju stručnjaka, psi mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, ukoliko tokom dana nemaju dovoljno fizičke aktivnosti. Dakle, sedentarni način života nikako nije preporučljiv.

"Psima je potrebno da se kreću dosta, pa čak i bez povoca s vremena na vreme", objasnila je ekspert na svom TikTok nalogu. "Potrebno im je da trče, jure, pa čak i love ponekad".

Ukoliko im je fizička aktivnost retka i nedovoljno zanimljiva, psi imaju tendenciju da se povuku u sebe, što kasnije može biti jedan od razloga za tugu, pa i depresivna stanja. Dakle, ukoliko planirate da usvojite ili kupite psa, dobro razmislite o tom aspektu, kako se ne bi desilo da pas pored vas bude nedovoljno fizički aktivan i srećan.

Ne poštujete lične granice

Baš kao i ljudi, i psi imaju svoje lične granice i osećanja, koja bi njihov vlasnik trebalo da poštuje kako bi odnos bio zdrav. Poštovanje ličnih granica pasa može ponekad biti teško, jer je sasvim prirodno da ih zagrlite i gnjavite naročito kada vidite da nisu najbolje raspoloženi. Ipak, stručnjaci tvrde da je to velika greška, i da im, kao i svima u našem okruženju, treba dati prostora onda kada oni to požele.

"Kada svom psu pružate pažnju, a on se okrene i ode, to znači da mu nije do nežnosti. Ako krenete za njim da ga pratite, to može da naruši njegove lične granice i uništi poverenje koje vaš pas ima u vas", objasnio je ekspert.

Kako biste sa svojim psom održali zdrav odnos, potrebno je ne samo da poštujete njegove granice, već i da sa njim ne komunicirate konstantno, kako se kod njega ne bi razvila anksioznost kada niste u mogućnosti da mu posvetite svu pažnju.

Grdite psa za nešto što ne zna da je pogrešno

Ono što nama izgleda sasvim očigledno, psima ne mora nužno izgledati tako - oni često nisu svesni da su uradili nešto pogrešno, a samim tim ne razumeju zbog čega ih grdite. I ne samo to, njihova memorija je prilično kraća, samim tim informacija o grešci koju su napravili pre nekoliko sati za njih više ne postoji.

"Ako su uradili nešto dok ste bili na poslu, a vi došli kući i izgrdili ih, za njih to neće imati smisla", objasnili su kinolozi.

Zato, kada sledeći put vaš ljubimac bude napravio neku glupost, pre nego što ga izgrdite, razmislite da li on zna da je pogrešio. Takođe, za ranije greške ga nemojte kažnjavati i grditi, jer "naučenih lekcija" neće biti, a u njemu se mogu razviti samo tuga i strepnja.

image