Magazin

Muškarci češće varaju, za prevaru su krivi oboje i drugi mitovi o neverstvu

Da li je istina da su muškarci češće neverni svojim partnerkama? Da li su za neverstvo uvek krivi oboje? Kako je prevara povezana sa prihodima? Otkrivamo vam šest najpopularnijih mitova o prevarama, i to - uz pomoć nauke!
Muškarci češće varaju, za prevaru su krivi oboje i drugi mitovi o neverstvu© Canva / Anton Estrada

Razloga za neverstvo može biti beskonačno mnogo, jer kao i u svemu drugome, i ovde se oni razlikuju od osobe do osobe, odnosno od para do para. Neverstvo se može desiti čak i "iz vedra neba", kada u odnosu sve, makar naizgled, savršeno. Baš zbog toga, tema nevernosti partneru nekako je oduvek bila ispraćena i brojnim mitovima, teorijama zavera i "rekla-kazala" pričama. 

Prevara uvek uništava odnos

Ispravnije bi bilo reći da prevara uvek menja, odnosno redefiniše odnos, a sve iz razloga što ona neosporivo izaziva veoma kompleksne emocije kod jednog ili oba partnera. Onaj koji je prevaren, gotovo uvek će osećati bol zbog gubitka poverenja i osećaja sigurnosti, uvek će "vrteti" slike svog partnera u zagrljaju druge osobe po glavi, i tražiti krivca u svemu. Sa druge strane, onaj koji je prevario neretko oseća grižu savesti i žaljenje zbog svog postupka.

Ipak, prevara ne mora nužno značiti i kraj emotivnog odnosa ili njegovo nepopravljivo pogoršanje, štaviše, neki parovi navode i da su se njihovi odnosi učvrstili nakon što su prošli kroz turbulentan period. Za ovo je, naravno, potreban obostrani trud - prolazak kroz neprijatna osećanja, teške razgovore, pa čak i psihoterapiju za parove.

Za prevaru su uvek kriva oba partnera

Za prevaru koja se dogodila samo jednom može postojati mnoštvo razloga: gubitak osećanja prema partneru, disbalans u odnosu, loša komunikacija, traume iz prošlosti, pa čak i poremećaji u fizičkom i mentalnom zdravlju. Nekada se dešava da se seks na jedno veče desi nakon velike svađe, pod uticajem alkohola ili čak iz osvete. Ali, prevara ne mora nužno imati povod.

Bilo kako bilo, kada je reč o razlozima za prevaru, veoma je važno razgraničiti čija je krivica i odgovornost. U pojedinim slučajevima, kao kada je u pitanju loša komunikacija ili disbalans u odnosu, krivica može biti obostrana, ali kada je reč o neverstvu pod uticajem alkohola, ili zbog "bubica" u glavi jednog od partnera - krivica je samo na jednoj strani.

Najčešće se prevari sa potpunim strancem

Klasičan filmski kliše: glavni lik odlazi u bar, tamo upoznaje zanosnu plavušu neverovatnih oblina, šalje joj piće (jedno, drugo, treće), a ujutru se budi u njenom krevetu. Ipak, u stvarnosti se ovakve scene daleko ređe dešavaju, a prema istraživanjima, seks "sa strane" se najčešće dešava sa nekim sa kim poznanstvo traje već jako dugo. Štaviše, prevara ima i uvertiru, koja obično podrazumeva dopisivanje, razmenu fotografija, pa čak i nekoliko pića ili večera.

Vara se samo u dugim vezama, na početku ne

Ovaj mit naročito je rasprostranjen među onima sa kojima su varali: "On je samo bio nesrećan u vezi, sa mnom se to neće dešavati" obično je u mislima devojke koja je, nakon kratke afere, iz statusa ljubavnice prešla u devojku. Može biti, ali ne mora.

Statistika nije na strani ovakvih slučajeva: verovatnoća da će preljubnik varati u svakoj narednoj vezi veća je čak 3,5 puta, a neće ih sprečiti ni "period medenog meseca" koji traje prvih nekoliko meseci. Naravno, postoje i oni koji su prevarili samo jednom u životu i shvatili da to nije za njih, ali je takvih mnogo manje.

Onaj koji zavisi od svog partnera ga nikada neće prevariti

Postoji opšteprihvaćeno mišljenje da oni koji finansijski zavise od svojih partnera, u znak zahvalnosti, uvek ostaju verni, jer budimo realni, ukoliko dođe do kraha takvog odnosa, život postaje daleko izazovniji. U stvarnosti je sve potpuno suprotno: upravo ljudi koji zavise od svojih partnera češće uplivavaju u preljubničke vode, pri čemu su muškarci labilniji i skloniji prevarama od žena.

Još jedna zanimljiva ekonomsko-ljubavna statistika: dokle god prihodi muškarca čine do 70 procenata ukupnog porodičnog budžeta, oni ostaju verniji svojim partnerkama. Kada se jednom pređe taj procenat, odjednom postaju skloniji neverstvu. Sa druge strane, žene koje zarađuju više od svojih partnera, ostaju verne u većem broju slučajeva, ma koliko visoka primanja imale.

Muškarci varaju češće od žena

Ovo se ne može nazvati mitom, premda su muškarci tek za nijansu "aktivniji" u svojim neverstvima, ali treba imati u vidu da su ovakvi podaci rezultat anketa, te su bazirani na iskrenosti ispitanika. Zbog osuda društva, žene ređe priznaju da su prevarile svog partnera.

U uzrastu od 20 do 29 godina, samo 11 posto muškaraca i 10 posto žena je priznalo da je prevarilo svog partnera, a brojke polako rastu sa godinama. Već do 34. godine, o nevernosti je priznao isti broj žena i muškaraca, a razlika počinje da se uočava tek sa godinama. Kod muškaraca ispitanika starosti oko 80 godina, statistika je pokazala da je svoju partnerku prevarilo čak 26 procenata, dok je prevaru tokom života priznalo upola manje žena istog uzrasta .

image