Magazin

Bundeva je nezaobilazna jesenja namirnica - ukusna je, a i leči

Bundeva je bogata vitaminima A, C, E, gvožđem, sadrži beta karoten i antiokisanse koji jačaju imunitet. Možemo je konzumirati u pitama, potažima, odličana je za vreme nadolazećeg posta jednostavno pečena u rerni, a idelana je i kao dodatak salatama. Drugim rečima, odlična je kao hrana, ali i kao lek jer ima impresivne zdravstvene pogodnosti.
Bundeva je nezaobilazna jesenja namirnica - ukusna je, a i leči© Olivia Spink/Unsplash

Koristi duleka, kako je još zovu, su zaista velike. Bundeva je veliki izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina, koje su se pokazale odličnim za zdravlje srca. Prirodni je izvor mnogih hranljivih materija koje podržavaju imunitet, uključujući vitamin C, cink i selen. Obiluje folnom kiselinom i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, fosfor i gvožđe.

"Bundeva je zaista moćna namirnica koja je niskokalorična i bogata mnogim fitokemikalijama koje "rade" u službi našeg zdravlja. Nekoliko hranljivih sastojaka koji bundevu čine posebno korisnim su kalijum, vitamin A, vitamin C i vlakna, a jedna šolja bundeve obezbeđuje 13 procenata preporučenog adekvatnog unosa kalijuma za većinu žena i 10 procenata za većinu muškaraca, kaže Kiran Kembel, nutricionista dijetetičar. 

Jedna šolja sirove bundeve narezane na kockice sadrži oko 30 kalorija. Vlakna koja se nalaze u bundevi mogu pomoći u kontroli težine, a odlična je za osobe koje imaju problema sa probavom i varenjem. Bundeva je izvanredan diuretik, jer skoro 90 odsto njenog sastava je voda, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.

Semenke su energetska bomba

Ovaj plod jeseni se ne uzgaja samo zbog jestivog i lekovitog ploda, nego i zbog semenki koje se često koriste kao užina ili dodatak jelima. Izvor su cinka koji podržava imunitet, a bogate su triptofanom, aminokiselinom koja podržava san.

Sadrže dosta proteina i dobroh masti a njihovo grickanje je preporučljivo osobama koje imaju problema sa otežanim mokrenjem. Dobar su izvor magnezijuma, a sadrže i kalcijum i gvožđe.

Priprema bundeve

Najlakši način jeste da je operete, isečete sa korom i pečete u rerni na 200 stepeni. Gotova je kad počne da se hvata korica, a sredašnji deo postane mekan.

Takođe, sa ovakvom lakoćom možete napraviti i potaž:

Sastojci:

400 grama iseckane bundeve
jedan krompir
1 čeno belog luka
pola glavice crnog luka
so, biber
voda
2 kašike ulja

Priprema:

Na ulju prodinstajte iseckan crni luk, dodajte iseckano povrće i nalijte vodom (oko 3 šolje). Kuvajte na umerenoj temeraturu oko pola sata. Dodajte so i biber i izmiksajte štapnim mikserom. Servirajte sa kašikom kiselog mleka.

image