Magazin

Topla voda sa medom i limunom: Čudotvoran lek ili mit

U čašu tople vode promešamo sok od pola limuna i kašičicu meda, degustiramo ovo piće ujutru i za par dana videćemo kako nestaje "šlauf" sa stomaka, a prehladu nema šanse da "zakačimo". Skoro da je postalo uobičajeno verovanje da kombinovanje ova dva sastojka u toploj vodi pomažu kod dugog spiska bolesti kao što su problemi sa aknama, varenjem ili višak kilograma. Možda verujemo da zaista čini čuda, ali šta kaže nauka - da li je ovo piće zaista tako delotvorno?
Topla voda sa medom i limunom: Čudotvoran lek ili mit© @ BalashMirzabey/freepik

Koliko puta smo čuli da topao napitak od vode, limuna i meda čini čuda za zdravlje - umanjuje simptome prehlade, topi masne naslage i za tili čas pokreće ceo organizam.

Često smo zbunjeni oko onog što smo pročitali ili čuli oko ovog napitka, pa nam je najbolje da se držimo onog što nauka kaže. Istina, pomažu voda, med i limun kod "skidanja" kilograma, ali ovaj napitak neće sprečiti pojavu akni i bubiljica, kao što se veruje. 

Činjenice su da med blagotvorno deluje na proces varenja, podstiče rad creva i ublažava tegobe kod oboljenja disajnih organa, dok limun zbog vitamina C može da spreči grip, bronhitis, kao i artritis.

Topla voda, limun i med pomažu kod: 

Gubitka težine - pijenje više vode, uključujući i vodu sa medom i limunom, pomaže da se gubi na težini. Povećanje unosa vode doprinosi da se osećamo sitije, što pomaže u "nestajanju" kilograma.

Prehlade - zbog umirujućih svojstava meda i velike količine vitamina C u limunu, pijenje vode sa medom i limunom korisno je kad nas "lomi" prehlada, a napitak se pokazao korisnim za upalu grla.

Poboljšava probavu -  pomaže u ublažavanju opstipacije, a ovo aromatizovano piće je posebno korisno za hidrataciju dece.

Nije doveden u vezu sa izbacivanjem toksina i topljenjem masti

Neosporno je da med i limun imaju mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi, ali nisu sve tvrdnje o vodi sa medom i limunom podržane naukom i zato, u nastavku pročitajte u koje mitove smo verovali:

Izbacuje toksine - nema naučnih dokaza koji podržavaju upotrebu vode sa medom i limunom za oslobađanje toksina iz tela.

Sprečava pojavu akni - med jeste koristan kada se nanese direktno na kožu, ali nema dokaza da pijenje vode sa medom i limunom pomaže u prevenciji ili lečenju akni.

Topi masti - popularna tvrdnja da ovaj napitak "topi mast" je laž. Najbolji način da izgubimo višak telesne masti je dobro izbalansirana ishrana i redovno vežbanje.

Povećava kognitivne performanse - postoje tvrde da pijenje ovog pića može da poboljša pamćenje. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju ovu teoriju, piše Heltlajn.

image