Magazin

Uz pomoć ovih jednostavnih trikova će voće i povrće biti sveže nedeljama

Kod pripreme jela uvek je najbolje koristiti sveže voće i povrće, ali neretko se dešava da nam se pokvare u frižideru. Kako da izbegnete kvarenje svežih namirnica i pravilno ih čuvate? Ovih nekoliko koraka za očuvanje svežine vašeg voća i povrća ne samo da će obezbediti ukusniji obrok, već će i smanjiti bacanje hrane.
Uz pomoć ovih jednostavnih trikova će voće i povrće biti sveže nedeljama© pixabay/gavilla

Iako frižider održava svežinu namirnica, i sveže voće i povrće će se pokvariti ukoliko dugo stoji. Nekoliko sitnih trikova pomoći će vam da voće i povrće ostane duže sveže, a hrana pripremljena od njih imaće ne samo bolji ukus, već ćete je i manje bacati. Dve najpoznatije svetske influenserke koje se bave spremanjem hrane, ponudile su svoju pomoć i savete kako da sačuvate svežinu namernica, prenosi "Njuzvik".

"Bakterije i vlaga su često uzrok bržeg zrenja namirnica, pa se potrudite da vaš frižider uvek bude čist", savet je Diše Najak, influenserke koja ima preko 1,3 miliona pratilaca na TikToku, Instagramu i Jutjubu.

"Koristite papirne ubruse kako bi zeleno povrće duže ostajalo sveže, nemojte ga čuvati u plastičnoj kesi u frižideru. Umesto toga, umotajte ga u papirni ubrus i stavite u frižider. Trajaće oko nedelju dana duže pre nego što promene boju", rekla je Diša Najak.

Papirni ubrusi se takođe mogu koristiti da pomognu bobičastom voću da ostane sveže.

"Kada kupujete bobičasto voće, operite ih u mešavini od tri četvrtine vode i jednog dela sirćeta i ostavite ih u toj mešavini 5 - 10 minuta. Zatim operite hladnom vodom i stavite da se potpuno osuši. Na dno plastične posude stavite ubrus, a preko njega bobičasto voće. Papirni ubrus će upiti svaku dodatnu vlagu, omogućavajući bobičastom voću da duže ostane sveže u frižideru", navodi Najak.

Devaši Šah, kreatorka sadržaja kratke forme "Dis Kičen" (Dee's Kitchen) smatra  da su papirni ubrusi takođe odlični za održavanje svežine zelenog lisnatog povrća. Nakon pranja, salatu, spanać, stavite na papirne ubruse da se osuše, a zatim ih umotajte u suve ubruse. Ovakvo povrće se čuva se u plastičnoj kesici (sa patent zatvaračem) ili smeđoj papirnoj kesici u frižideru. Ukoliko ste ljubitelj avokada, kupite nezreo, i ostavite na kuhinjskom pultu dan-dva dok ne sazri, nakon toga ga možete staviti u frižider.

Ako vam deluje da je ovo previše posla za nekoliko komada voća ili povrća, možete obložiti posude frižidera  papirnim ubrusima pre stavljanja namirnica. 

Malom količinom limunovog soka, sa samo par kapi, može se značajno produžiti život voća kada se jednom iseče. "Da biste sprečili da vaše seckano voće poput jabuka, krušaka, brzo promeni boju, evo najboljeg trika: iseckajte voće i iscedite sok od limuna na sve kriške. Zatim ih stavite u posudu pa u frižider. Voće će duže ostati sveže", savetuje Diša Najak.

Paprike, paradajz i tikvice možete čuvati u mrežastoj vrećici za višekratnu upotrebu, koje su odlična pomoć da se održi svežina. Preporuka je da se voće po vrstama odvaja u različitim kesama. Takođe, poluiskorišćeno povrće bi trebalo čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, smatra ova influenserka.

Banane imaju tendenciju da pocrne i brzo se pokvare. Da biste to sprečili, Najak smatra da je najbolje umotati dršku banane plastičnom ili aluminijumskom folijom. "Obično banana počinje da sazreva kada je ovaj deo banane izložen većoj vlažnosti u vazduhu. Čvrstim umotavanjem, banane će trajati duže", savetuje Najak i dodaje da je najbolje povrće i voće čuvati odvojeno u frižideru.

Ukoliko skladištite povrće i voće van frižidera, čuvajte luk, beli luk, krompir, limun, jabuke i pomorandže na hladnom i suvom mestu u kuhinji, što dalje od direktne sunčeve svetlosti. 

image
VV inauguration
banner