Magazin

Kesica ili listovi: Koji čaj je kvalitetniji

Uživanje u toploj šolji čaja je veoma opuštajuća aktivnost, posebno tokom jesenjeg i zimskog perioda. Sigurno je da su kesice čaja za mnoge prvi izbor, jer su svima dostupne i veoma su praktične, ali imaju i nekoliko nedostataka koji mogu da pokvare ikustvo ispijanja čaja. Neki od njih su niži kvalitet listova, ograničena raznolikost ukusa, kao i negativni uticaj na životnu sredinu ili čak naše zdravlje.
Kesica ili listovi: Koji čaj je kvalitetniji© Canva/Анђела Ћосо

Kada vreme postane hladno, čajevi su napitak koji će da nas ugreje i da poboljša naše zdravlje, jer nas svojstva različitih biljaka mogu zaštiti od prehlade, razbuditi, opustiti... Danas su čajevi u kesici najpopuarniji izbor širom sveta, jer ih možemo pronaći u svakoj prodavnici, a pripremaju se brzo, bez dodatnog pribora (kao što je cediljka). Ipak, iako su kesice praktične, imaju i nekoliko nedostataka koji isprva mogu biti neprimetni, ali kada se uporede sa rinfuznim čajevima, različitosti su zaista velike, prenosi portal "Kukist (Cookist)".

Lošiji kvalitet, manje izražen ukus

U mnoge kesice čaja se pakuje "čajna prašina", to jest izmrvljeni ostaci čitavih listova. Kada se listovi čaja usitne, njihov ukus se menja, izgube se slojevi aroma koji se mogu osetiti kada se skuvaju čitavi, netaknuti listovi i cvetovi.

Pored toga, ova prašina često veoma brzo ispušta jačinu osnovnog "šmeka", kao i materije koje čaj čine gorkim, dok celi listovi zadržavaju različite note ukusa i gorak ukus će biti manje intenzivan. Dakle, osim što rinfuzni čajevi čuvaju kvalitet i svojstva biljaka, ukus će biti bogatiji i postoji mnogo više opcija kombinovanja sezonskih i egzotičnih mešavina cvetova, listova i aroma.

Čaj je "zarobljen"

Filter kesice ograničavaju sposobnost širenja i otvaranja latica/listova, koje će ispuštati prijatnu aromu. Mnogi ljubitelji čaja smatraju da je ispijanje ovog toplog napitka proces koji ne treba da bude instant, već da je potrebno dozvoliti listovima da se postepeno rašire i "oslobode", kako bi se ukus pravilno rasporedio u posudi s vodom. Pojedini smatraju da su kesice "znak žurbe", što ne bi trebalo da se vezuje sa pićem kao što je čaj, koje bi trebalo da nas opusti i zagreje dušu i telo.

Štetne materije i životna sredina

Filter kesice, čak i one piramidalnog oblika, koje su uglavnom kvalitetnije, često sadrže brojne hemikalije i mikroplastike, koje se mogu aktivirati kada dođu u dodir sa vrelom vodom. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na kesice koje su izrazito bele, jer postoji velika mogućnost da su tretirane izbeljivačima. Ako nismo u mogućnosti da konzumiramo rinfuzni čaj, preporučljivo je da kesicu ne držimo duže od naglašenog vremena na ambalaži, kako bismo umanjili potencijalno oslobađanje štetnih hemikalija.

Isto tako, ako sastav filter kesica nije dobar za ljudski organizam, onda se može pretpostaviti da nije dobar ni za životnu sredinu. Zbog sintetičkog materijala i plastike koja se koristi za proizvodnju filtera, oni nisu biorazgradivi i spadaju u "večni" otpad, što je još jedan razlog za korišćenje listova, koji će se prirodno razgraditi.

Cena i vrednost čaja

Sigurno je da je kupovina kesica brži i jeftiniji izbor, ali mnogi ne znaju da se isti listovi rinfuznog čaja mogu potopiti u vrelu vodu više od jednog puta, sve dok se iz njih poptuno ne "iscedi" ukus. Zbog toga, kupovanje čaja od celih listova može biti opcija za koju je vredno platiti, jer može piti sve dok se sva njegova svojstva potpuno ne iskoriste.

image