Magazin

Gugl planira da izbriše nekoliko miliona naloga: Da li je vaš bezbedan

Počevši od decembra, Gugl će automatski izbrisati milione neaktivnih naloga, kao i sav sadržaj koji se nalazi na njima. Prema zvaničnom obaveštenju, pored Mejla, i Gugl Drajv, Dokumenti, Kalendar, Mit i Foto nalozi koji određeno vreme nisu korišćeni će takođe biti izbrisani, kako bi se umanjio rizik od hakerskih napada i zloupotrebljavanja neaktivnih profila.
Gugl planira da izbriše nekoliko miliona naloga: Da li je vaš bezbedan© Unsplash/Solen Feyissa

Gugl će slati obaveštenja nalozima koji su u opasnosti od brisanja nekoliko meseci pred uklanjanje. Iz ove kompanije kažu da je promena potrebna da bi se smanjio rizik da neaktivne naloge otmu kriminalci i koriste za neželjenu poštu ili drugi zlonamerni sadržaj, prenosi "Dejli mejl". 

Brisanje, koje je prvi put najavljeno još u maju, počeće sa nalozima koji su kreirani jednom i nikada više nisu korišćeni, kao što su oni koji su napravljenim za pristup besplatnim probnim verzijama različitih internet usluga.

Da li je moj nalog bezbedan

Ako ste zabrinuti da bi vaš nalog mogao da bude izbrisan, sve što je potrebno da bi nalog bio obeležen kao "aktivan" je da se prijavite na njega jednom u dve godine. Gugl kaže da bi aktivnosti poput čitanja e-pošte, gledanja video snimka na Jutjubu ili korišćenja Gugl pretrage bile dovoljne da se izbegne brisanje.

Na primer, ako čuvate slike na nalogu Gugl Fotos (Google Photos), moraćete da se prijavite na ovu uslugu da biste izbegli trajno brisanje vaših fotografija. Nalozi preko kojih se održava aktivna pretplata na usluge kao što su novinske publikacije ili aplikacije preko svog Gugl mejl naloga takođe neće biti obrisani. Ako preko naloga imate objavljene video snimke na Jutjubu, onda će nalog biti sačuvan, a promena se takođe ne odnosi na poslovne i školske naloge.

Rut Kričeli, potpredsednica za upravljanje proizvodima, kaže da je promena neophodna da bi "zaštitili korisnike od bezbednosnih pretnji, poput neželjene pošte, prevara, krađe identiteta i otmice naloga". Zaboravljeni nalozi ili nalozi bez nadzora su u većoj opasnosti nego nalozi koji se aktivno održavaju.

Razlika u riziku između aktivnih i neaktivnih naloga je velika, zato što se stari nalozi često oslanjaju na zastarele ili ponovo korišćene lozinke i deset puta je manja verovatnoća da će imati postavljenu dvofaktorsku autentifikaciju, prema internoj analizi Gugla. "Ovi nalozi su često ranjivi, a kada je nalog kompromitovan, može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili čak zlonamernog sadržaja, poput "spam" pošte", dodaje gospođa Kričeli.

Nedavne analize pokazuju da se hakovani Gugl nalozi prodaju na dark-netu za samo oko 60 dolara. Ako ste zabrinuti da ćete izgubiti pristup nalogu, Gugl savetuje da podesite posebnu adresu e-pošte za povratak naloga, kako biste bili sigurni da ćete ponovo imati pristup profilu.

Osim što bi trebalo da budu aktivni na zapostavljenim nalozima, korisnici takođe mogu da preuzmu i izvezu podatke o svom nalogu na druge platforme preko funkcija koje mogu da naprave rezervnu kopiju naloga. Preko opcije Menadžera neaktivnih naloga, korisnici takođe mogu da odluče šta će se desiti sa njihovim neiskorišćenim nalozima.

image