Magazin

Šta strance najviše interesuje o Srbima? Gugl zna tačan odgovor

Ako je suditi po Gugl pretraživaču koji obično korisnicima sam nudi najtraženije pojmove, ono što strance najviše zanima je zbog čega su Srbi toliko visoki, lepi i zgodni. Osim fizičkih osobina, zanimljive su im i pretrage koje su povezane sa sportom
Šta strance najviše interesuje o Srbima? Gugl zna tačan odgovor© Canva / alexandraivankovich

Svaku naciju odlikuje tih nekoliko najkarakterističnijih, najupečatljivijih osobina: neke od njih su i zaista tačne, a neke važe za stereotipe koji se prenose sa generacije na generaciju. Tako, primera radi, za Ruse kažu da su vrlo hladan narod, za Francuze da su izuzetni ljubavnici, a za Japance da su marljivi poput pčela. Sada nećemo zalaziti u detalje šta je istina, a šta predrasude, već ćemo se fokusirati na to šta stranci najčešće "guglaju" kada je naš narod u pitanju.

Zašto su Srbi visoki i lepi

Ako je verovati Guglu, najtraženiji pojam koji se vezuje za našu naciju jeste "Zbog čega su Srbi toliko visoki", dok se na drugom mestu po broju pretraga našlo pitanje zbog čega su Srbi toliko lepi. Iako univerzalan odgovor na ova pitanja ne postoji, genetika jeste "odradila" dobar deo posla. Na društvenoj platformi Reddit, jedan od korisnika je upitao "Zbog čega su Srbi toliko visoki? Da li postoje neke posebne navike u istrani ili načinu života", na šta su se mahom Srbi, nadovezali sa objašnjenjima. Tako je jedan korisnik naveo da je caka u tome što od malena jedemo "Plazmu" i mleko i makar jedno parče mesa, dok je drugi istakao da je do promaje. Naravno, bilo je i komentara da je po sredi srpski inat: "Svaki put kada nas neko zezne, mi porastemo za 2 centimetra."

Među najučestalijim pretragama se našao još jedan pojam koji se tiče fizičkog izleda našeg naroda: stranci Srbe smatraju veoma atletski građenim narodom. Ovakvo zapažanje stranaca ne iznenađuje, budući da srpski momci, ali i devojke, veoma vode računa o svom fizičkom izgledu, bilo da su u pitanju rekreativne posete sportskim centrima i teretanama, ili poluprofesionalno i profesionalno bavljenje sportom.

Srpski inat je strancima nepojmljiv

Međutim, postoji još jedna odlika našeg naroda koja je strancima zapala za oko: iz nekog razloga oni smatraju da su Srbi zločesti. Za razliku od prethodna tri pojma koja svakom stanovniku naše zemlje sasvim sigurno imponuju, ovaj bi trebalo da posluži kao "crvena zastavica" i povod da se zapitamo: "Zbog čega nas ljudi ovako doživljavaju?"

Možemo pretpostaviti da je i ovde reč o veoma izraženom srpskom inatu, koji je strancima neretko nepojmljiv zbog velikih razlika u mentalitetu. Sa druge strane, na Redditu se može pronaći i veliki broj pozitivnih primera koji ukazuju da su Srbi veoma ponosan, hrabar, inteligentan i uporan narod, koji sve što zamisli jednostavno mora da sprovede u delo.

Sportisti su srpski ponos

I dok se primeri koji se tiču fizičkih ili karakternih osobina mogu staviti pod znak pitanja, budući da su zasnovani na subjektivnom doživljaju drugih ljudi, činjenica da su Srbi veoma dobri u sportu je neosporna i lako dokaziva. Sport je jednostavno naš fah. On je mnogo više od tapkanja lopte, shvata se ozbiljnije i graniči sa vrstom religije. Kako u individualnim disciplinama i sportovima, tako i u onim timskim, naša zemlja, iako mala, predstavlja pravu sportsku velesilu.

Srbija je iznedrila višestruke evropske, svetske i olimpijske šampione: teniser Novak Đoković, košarkaš Nikola Jokić, atletičarka Ivana Vuleta, džudistkinja Marica Perišić, plivač Milorad Čavić, su samo neka od imena koja su obišla ceo svet. Spisak sprskih sportskih legendi bi mogao ići u nedogled: i mnogi drugi sportisti su učinili sve da bi se na najvećim sportskim smotrama začula himna "Bože pravde". Zapaženi su i rezultati naših košarkaških i odbojkaških asova, vaterpolista, basketaša, rvača i boksera, kao i drugih sportista, koji su se sa najprestižnijih takmičenja vraćali ponosni, okićeni medaljama i našu zemlju predstavljali na najbolji mogući način.

image