Magazin

Sve Puškinove ljubavi: Od Natalije Stroganove do Natalije Gončarove, najpoznatije muze književnika

Genije ruske poezije je važio za velikog poštovaoca žena, a njegovo srce su osvajale mnoge znamenite dame Rusije. Sve do jedne izuzetne lepote i manira, ove devojke su Puškinu davale vetar u leđa i neverovatan nalet inspiracije, a nošen na krilima ljubavi, on je stvarao dela koja i danas važe za bisere ruske književnosti.
Sve Puškinove ljubavi: Od Natalije Stroganove do Natalije Gončarove, najpoznatije muze književnika© Canva / alexandraivankovich

Aleksandar Sergejevič Puškin je, osim po svojim stihovima, bio poznat i po tome što je veoma lako "padao" na ženski šarm. Medutim, ni dame nisu bile imune na njegovu harizmu, te je za života imao nekoliko strastvenih i upečatljivih afera. Njegova prva i poslednja ljubav, Natalija Stroganova i Natalija Govčarova su u istoriji ipak ostavile najveći trag, ali su i druge dame tu odigrale značajne uloge. Pre svega jer je svaka od njih svojevremeno bila Puškinova inspiracija i muza.

Baronesa i grofica Natalija Stroganova

O grofici Stroganovoj su u ruskom društvu kružile samo najlepše reči: ona je važila za neverovatno zgodnu mladu damu koja fantastično pleše i koja ima sve atribute da jednog muškarca zavede za tren. Natalija Stroganova se u moru "običnih" lepotica isticala i svojim intelektom, a njene portrete je želeo da slika svaki istaknuti slikar tog doba. Ravnodušan na Natalijin lik nije ostao ni Aleksandar Sergejevič Puškin, a u društvu se ova mlada dama često spominjala i kao njegova prva i najiskrenija ljubav.

Grofica Jelena Zavadovska

U svojim stihovima, Puškin je izabranicama svog srca uvek davao posebnu pažnju, pa se tako i Jelena Zavadovska našla u jednom od poznatih književnih dela. Puškin je Jelenu Zavadovsku opisivao kao harmoničnu, divnu damu koja pleni svojom strstvenošću i lepotom, a veruje se da je piščevo srce ona osvojila svojom neposrednošću i jednostavnošću. Međutim, ova dama je u društvu važila za hladnu i veoma nepristupačnu osobu, čija je istinska lepota slomila mnogo srca i uništila još više sudbina.

Baronesa Sofija Veljo

Sofija Veljo je bila dama iz visokog društva, a u vreme kada ju je Aleksandar Sergejevič upoznao, važila je i za jednu od potencijalnih izabranica imperatora Aleksandra I. Mogućnosti Puškina da nadmaši samog cara su bile male, ali ne i jednake nuli: kako bi osvojio srce ove "mačke iz visokog društva", on je napisao nekoliko stihova, a ako je verovati istorijskim spisima, oni su bili itekako učinkoviti.

Ana Kern

O ovoj ljubavi Puškina znaju skoro svi, a sasvim očekivano, i ova dama je bila muza i inspiracija velikog ruskog književnika. Nažalost, sudbina mlade Ane nije bila jedna od onih priča koje se prepričavaju u dahu, već naprotiv, veoma tragična i poražavajuća: pre poznanstva sa Puškinim, 17-godišnju Anu su roditelji nasilno udali za veleposednika Jermolaja Kerna, koji je u to vreme imao 52 godine, a ovim postupkom je sudbina mlade devojke uništena. Jedini tračak nade bila je njena romansa sa Aleksandrom, čija je ljubav učinila da poveruje da nije sve izgubljeno.

Natalija Gončarova

Možda i najpoznatija ljubav Aleksandra Sergejeviča Puškina, Natalija Gončarova, verovatno ni sama nije bila svesna šta je snašlo kada je sa samo 16 godina na jednom balu upoznala književnika. On je već tada imao reputaciju čoveka koji se lako zaljubljuje i još lakše i brže ostavlja žene, ali je sa Natalijom od prvog trenutka sve bilo potpuno drugačije. Ona je bila posebna: neverovatne lepote i izvanrednih manira, osvojila je srce ruskog genija već pri prvom susretu, a oduševljen njenom pojavom i intelektom, Puškin nije dugo oklevao i već nakon nekoliko meseci je pitao da se uda za njega.

image