Magazin

Avion primoran da se vrati na aerodrom: Konj pokušao da pobegne iz teretnog prostora

Boing 747 koji je leteo iz Njujorka za Lijež u Belgiji morao je da se okrene i vrati na aerodrom Džon F. Kenedi jer je konj pokušao da pobegne iz teretnog prostora. Nažalost, životinja je zbog zadobijenih povreda prilikom bekstva, morala da bude eutanazirana.
Avion primoran da se vrati na aerodrom: Konj pokušao da pobegne iz teretnog prostora© Silje Midtgård/unsplash.

Prevoz životinja avionom može da bude izrazito koplikovan i težak, a tome svedoči nedavno incident koji se dogodio na putu iz Amerike u Evropu. Naime, na teretnom letu je bilo 15 konja, međutim nedugo nakon poletanja javile su se turbulencije koje su veoma uplašile jednog konja i on je pokušao da preskoči pregradu. Životinja je prednjim nogama uspela da preskoči pregradu, ali je zadnjim nogama ostala zaglavljena:

"Konj je skočio i uspeo da prebaci dve prednje noge preko prednje barijere i onda se zaglavio. Ovo je druga takva situacija za sve ove godine otkako radim, a prevozimo hiljade konja godišnje. Konj se jednostavno uplašio", rekao je Džon Kutičeli sa aerodroma Džon F. Kenedi.

Kontrola vazdušnog saobraćaja je odobrava zahtev pilota da se vrate na aerodrom Džon F. Kenedi, koji je takođe tražio da ih veterinar dočeka pri sletanju, jer su imali "konja u poteškoćama".

"Obezbedili smo veterinara, čuvare životinja, medicinsku opremu, konjska ambulantna kola i sve što je trebalo. Izvukli smo ostale konje, kako bi smo zbrinuli povređenu životinju, ali je utvrđeno da su povrede bile preteške i konj je mora da bude eutanaziran", rekao je Kutičeli za Si-En-En.

Avion je tri sata nakon incidenta, ponovo poleteo i kasnije je uspešno sleteo u Lijež.

Uplašeni konj nije usamljen primer - pokušali su da beže pacovi, vidre, medvedi

Pokušaji bežanja životinja iz predviđenih boksova tokom leta su veoma česte. Pored ovog nemilog događaja, u oktobru su vidra i pacov izazvali opštu uzbunu nakon što su pobegli iz ručnog prtljaga na letu iz Bangkoka, dok se mladunče medveda otrglo iz boksa na letu Bagdad-Dubaji i to dok su putnici bili u avionu.

Takođe, u aprilu je južnoafrički pilot bio primoran da prinudno sleti nakon što na njegovoj košulji "pojavila" smrtonosna kobra.

image