Magazin

Dan prevremeno rođenih beba: Zajedno sa roditeljima, mali divovi vode velike bitke

U Srbiji se svake godine rodi više od 4 hiljade prevremeno rođenih beba, a s obzirom da su nedovoljno razvijene, neophodna im je posebna podrška i nega. Ovo je izizetno težak i stresan period za roditelje, jer su u agoniji da li će to malo biće od samo par stotina grama, uspeti da se izbori za život. Razlozi za prevremeno rađanje beba su brojni - od višeplodnih trudnoća, pa do infekcija, kažu lekari i napominju da nekad uzroka čak i nema.
Dan prevremeno rođenih beba: Zajedno sa roditeljima, mali divovi vode velike bitke© Aditya Romansa/unsplash

U svetu i Srbiji danas, 17.novembra, obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece, a pod prevremenim porođajem se smatra svaki porođaj koji nastupi pre pune 37 nedelje trudnoće.

Dolazak prevremeno rođene bebe  donosi u isto vreme i veliku ljubav, ali i strah za roditelje. Da li će uspeti da preživi i kolike posledice će beba osetiti kasnije kroz život, pitaju se njihovi roditelji.  

Mali borci zajedno sa neonatolozima, doktorima i roditeljima se često suočavaju sa doživotnim poremećajima govora, sluha, vida i često imaju problema sa disajnim organima, razvojem mozga, a dešavaju se i slučajevi sa celebaralnom paralizom i drugim poteškoćama u razvoju. 

"U Srbiji je svaka 11 beba prevremeno rođena. Taj moment, dolazak prevremeno rođene bebe, je veoma težak. Nekim roditeljima beba bude u bolnici mesec dana, drugima i do šest meseci.

U pitanju je jedna zahtevna situacija u kojoj je neophodna podrška porodice, prijatelja pa i sistema. Roditeljima je tada bitno da razgovaraju sa nekima koji su prošli kroz takvo iskustvo", kaže Vera Bikicki, predsednica Udruženja "Mali Div" za Rt Balkan.

Pored pomoći stručnjaka, roditeljima je važana i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Bez sumnje, ovakve situacije su bolne i teške, ali neosporno je da čovek nauči sa tim da živi, naglašava Vera.

"Moji blizanci su prevremeno rođeni i jedan je rođen bez posledica, a drugi ima srednji oblik cerebralne paralize. Za mnoge porodice borbe se nastavljaju i traju. Imala sam dosta podrške u svojoj porodici, ali bilo je jako teško. Prošli smo kroz strašno iskustvo. Mama koje sam upoznala na Institutu za neonatologiju i ja smo želele da malo poboljšamo situaciju. Zato je i nastalo udruženje koje daje podrušku roditeljima koji prolaze kroz sličnu situaciju. Takođe, kroz zatvorenu Fejsbuk grupu, pružamo podršku drugim roditeljima i ne dajemo medicinske savete - to prepuštamo lekarima", ističe Vera.

Zašto dolazi do prevremenog porođaja

Prevremeni porođaj može da nastupi iz različitih razloga. Većina njih se dešava spontano, ali neki nastupaju zbog zdravstvenih razloga kao što su infekcije ili neke druge komplikacije tokom trudnoće. Uzroci nastupanja prevremenog porođaja uključuju višestruke trudnoće, infekcije, dijabetes i visok krvni pritisak. Međutim, nekad se ne može da identifikuje bilo kakav uzrok, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

"Mnogobrojni su uzroci zbog kojih dolazi do prevremenog porođaja. Nastupanje takvog porođaja može da zavisi od stanja zdravlja majke, drugo mogu da utiču razne virsune infekcije y toku trudnoće. Takođe, utiče i zapaljenje plodove vode koje može dovesti i do smrti bebe.

Čak kod 16 odsto preveremenih porođaja, mrtvorođenih beba i pobačaja glavni uzrok je infekcija plodove vode. Zatim, genetika može da bude uzrok, kao i trombofilija", kaže specijalista ginekologije i akušerstva Dušan Protić za RT Balkan.

Šta mame mogu da urade da bi se smanjio rizik od prevremenog porođaja

Sprečavanje smrti novorođene bebe i komplikacija od prevremenog porođaja počinje zdravom trudnoćom. Činjenica je da na mnoge faktore buduća mama ne može da utiče, ali postoje određeni koraci koji pomažu da se smanji rizik. Pod tim se podrazumeva da redovno idemo na preglede kod ginekologa koji vodi trudnoću. Takođe, ako mama ima neku hroničnu bolest, mora da je drži pod kontrolom i da se strogo pridržava uputstva koje joj je prepisao lekar.

Promena navika mora da se uspostavi - dakle nema alkohola, cigarete i nezdrave hrane. Treba da unosimo dovoljno vode, a ako je potrebno, lekar će prepisati određene vitamine i minerale. "Potrebno je promeniti svoje navike, prestati sa pušenjem, pijenjem ili izlascima i okrenuti se zdravijem životu", kaže ginekolog.

Krvarenje u trudnoći, bolovi u predelu stomaka otkrivaju da nešto nije u redu

Svaku neuobičajenu promenu u toku trudnoće treba ozbiljno shvatiti. Ukoliko trudnica oseti neki od ovih simptoma, potrebno je da se odmah javi svom ginekologu, kako bi se dala prva dijagnoza:

  • krvarenje
  • bolovi slični menstrualnim
  • pritisak u vagini i materici
  • grčenja materice
  • bolovi u leđima
  • vaginalni iscedak

Dan prevremeno rođenih beba se obeležava u svetu i kod nas

Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembar po trinaesti put se obeležava u svetu, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja, saopštio je Institut za neonatologiju. Kako je najavljeno, organizovaće se tradicionalni susret i druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima.

image