Magazin

Zašto bebe pokazuju prstićem

Primetili ste da bebe često koriste svoje sićušne kažiprste da pokažu predmete koje privlače njihovu pažnju? To obično rade malo pre nego što će progovoriti, a ovaj gest zapravo ima značenje - žele da dele pažnju ili im je potrebna pomoć. Razumevanje ovakvog ponašanje i pažljivo reagovanje na njega može značajno podržati rane komunikacijske veštine deteta.
Zašto bebe pokazuju prstićem© @ cookie_studio/freepik

Kada bebe pokazuje prstom to podrazumeva razvojnu prekretnicu koja obično počinje krajem prve godine. Ovo ponašanje odražava dublje kognitivno i socijalno razumevanje koje bebe počinju da shvataju.

Kada su odrasli razgovarali sa bebama tako što su deli njihovu pažnju i pokazivali interesovanje, bebe su češće pokazivale prstom tokom različitih interakcija. Takođe su imali tendenciju da duže pokazuju, verovatno zato što su uživali u pozitivnoj vezi, govori istraživanje objavnjeno u Divelopmental sajans.

S druge strane, kada su odrasli bebi samo pokazivali emocije ili su se fokusirali na nešto drugo, bebe su ređe pokazivale prstom tokom interakcija. Rezultati istraživanja sugerišu da dvanaestomesečne bebe koriste pokazivanje prstom kao način da komuniciraju i razumeju da ljudi oko njih imaju misli i osećanja na koja se može uticati.

Žele da dele pažnju

Pokazivanje pomaže bebama da usmere pažnju drugih na nešto što ih je zainteresovalo. To je rani oblik komunikacije gde u suštini "govore": "Pogledaj ovo". Kroz ovaj gest, bebe počinju da shvataju da drugi mogu da vide i podele njihov fokus. Pokazivanje je način na koji bebe izražavaju svoju radoznalost, interesovanje i angažovanje sa okolinom.

Pokazuju prstom ako im treba pomoć

Ako ne mogu da dođu do nečega što žele ili im je potrebna pomoć, pokazivanje služi kao neverbalni zahtev za pomoć. 

Evo nekoliko saveta kako da odgovorite kada vaše dete pokazuje na neki predmet. 

Odgovorite sa entuzijazmom

Kada vaša beba pokaže na loptu, odgovorite sa entuzijazmom. Recite nešto poput: "Oooo, da li ti se sviđa šarena lopta". Ovo potvrđuje njihove napore u komunikaciji i pokazuje da obraćate pažnju na njihove znakove.

Angažujte se i istražujte

Ako dete pokazuje na objekat, pridružite se njegovom istraživanju. Pod pretpostavkom da je to bezbedno, dajte im predmet za koji su zainteresovani ili razgovarajte o tome. "Pogledaj, to je velika kašika! Ona je srebrna, metalna je i hladna na dodir. Hoćeš li da mi pomogneš da je sklonim sa stola". Ovo zajedničko iskustvo poboljšava njihovo razumevanje zajedničke pažnje i podstiče interakciju.

Podstičite komunikaciju

Ohrabrite bebu da koristi reči pored pokazivanja. Na primer, ako pokažu na svoju flašu mleka, možete reći: "Želiš li svoju flašicu". Korišćenje reči i jezika pomaže da se premosti prelazak sa neverbalne na verbalnu komunikaciju, piše Sajkolodži tudej. 

image