Magazin

Crni kavijar: Omiljeni delikates kosmonauta i jedan od najjačih afrodizijaka na svetu

Rusija i luksuz - upravo su ova dva pojma sinonimi za crni kavijar. Odvajkada se ova namirnica nalazila na trpezama "odabranih" stanovnika sveta - od članova carske porodice, preko najviših zvaničnika sveta, pa sve do kosmonauta. Međutim, crni kavijar nije samo dobro izreklamirana namirnica - on je izuzetno bogat proteinima, vitaminima i mineralima, a važi i za jedan od najjačih afrodizijaka na svetu.
Crni kavijar: Omiljeni delikates kosmonauta i jedan od najjačih afrodizijaka na svetu© Canva / bondarillia

Crni kavijar nije samo namirnica, to je čitava filozofija. On je i sinonim za "teški luksuz", prestiž i elegantne gala večere. Tradicionalno, crni kavijar se dobija od ikre jesetre koja se mresti u Kaspijskom i Crnom moru, što Rusiju čini jednim od najvećih izvoznika ovog "crnog zlata". Koje se to zanimljivosti vezuju za ovu namirnicu i zbog čega njena cena dostiže i nekoliko desetina dolara za jedan kilogram?

Crni kavijar je oduvek bio "rezervisan" za najviši stalež

Zbog svoje retkosti, crni kavijar je oduvek bio na ceni, a ovu namirnicu su na svojoj trpezi mogli sebi priuštiti samo najviši slojevi društva. U vreme Carske Rusije, crni kavijar se služio isključivo na dvoru vladara, a ljubav prema ovom delikatesu nije bila uslovljena samo njegovim izvanrednim ukusom, već i jedinstvenim kvalitetom.

Za vreme vladavine Ivana Groznog na prazničnoj trpezi se uvek nalazio i crni kavijar kuvan na makovom mleku. Ovaj specijalitet, međutim, nije bio je serviran bilo kome, već samo gostima od posebnog značaja i sa istančannim ukusom. Samo za jednu takvu večeru ribari su na dvor dostavljali oko 1500 jesetri, koje su i onda bile veoma retke i skupe.

Najbolji način da se crni kavijar proba je "s ruku"

Tradicionalan način degustacije crnog kavijara je podrazumevao da se mala količina ovog delikatesa kašičicom stavi pravo u ruku, odnosno između kažiprsta i palca, i onda tako pojede. Ova praksa se ustalila još u vremena Carske Rusije, kada su trgovci pre sklapanja posla, odnosno kupovine kavijara, obavezno probali robu.

Zbog čega su birali baš ovakav način isprobavanja? Verovalo se da samo kavijar koji se proba "s ruku" može da otvori punu lepezu svojih ukusa i aroma. Takođe, od davnina važi nepisano pravilo da se crni kavijar servira na sobnoj temperaturi, praktično iz istog razloga.

Omiljena namirnica kosmonauta

Crni kavijar se smatra veoma hranljivom namirnicom koja je puna belančevina, vitamina i minerala i upravo iz tog razloga se ona nalazi i na meniju kosmonauta. Ovakva tradicija se ustalila još u vremena Sovjetskog Saveza.

I danas se, pred svaku Novu godinu, kosmonautima na Međunarodnoj kosmičkoj stanici šalje novogodišnji paketić, koji sadrži 10 teglica crnog kavijara, masline, koštunjavo voće, čokolade i mnoge druge poslastice.

Jedan od najboljih afrodizijaka na svetu

Osim toga, crni kavijar je i jedan od najjačih afrodizijaka na svetu, koji ima podjednako jako dejstvo i na muškarce i na žene. Među uočenim efektima ove namirnice je, pored povećanja seksualne želje, i povećanje energije.

Naučna istraživanja su pokazala i da postoji niz benefita po zdravlje ploda koji se nalazi u majčinoj utrobi: ukoliko trudnica regularno jede crni kavijar tokom trudnoće, verovatnoća razvoja rahitisa i drugih oboljenja.

image