Magazin

Slave i prejedanje: Nutricionista savetuje kako da izbegnemo neumerenost u jelu i piću

Sezona slava je pred nama. Kako to biva, započinjemo ih toplim čestitkama i čašicom alkohola, nastavljamo pričama i uživanjima u hrani - nižu se predjela, sarme, pečenje, kolači. Neumerenost u jelu i piću loše utiče na zdravlje, pa se postavlja pitanje, kako da odolimo ovim iskušenjima? Treba da se potrudimo da ne probamo baš sve što je na trpezi, kaže nutricionista Tamara Jerinić za RT Balkan.
Slave i prejedanje: Nutricionista savetuje kako da izbegnemo neumerenost u jelu i piću© @ v.ivash/freepik

Zimski period u Srbiji obeležavaju proslave krsnih slava, doček Nove godine, slavi se Božić. Pored druženja i lepih želja, nezaobilazne su primamljive đakonije kojima se često prepuštamo bez razmišljanja. Prekomerna konzumacija jake i teške hrane dovodi do gojenja, izaziva niz zdravstvenih problema kao što su mučnine, visok pritisak, pa i infarkt i moždani udar. Zato je važno da u "moru izbora" koje imamo na slavskim trpezama budemo oprezni i povedemo računa šta jedemo. Stručnjaci napominju da se i u ovim situacijama "po jutru dan poznaje" i da, iako idemo na slavu za večeru, ne smemo da preskočimo jutarnji obrok:

"Kada je slavski dani, taj dan je kao i svaki drugi. Započnite ga uobičajenim ritualima, ali obavezno morate da doručkujete, čak i užinate ako idete kasnije u goste. Ovo radite kako ne biste otišli gladni i preterali sa hranom", kaže nutricionista-dijetetičar Tamara Jerinić za RT Balkan.

Ili kolač ili piće, ne treba probati sva jela

Kao što je poznato, goste na slavama očekuju razni specijaliteti - pite, predjela, supe, salate, prasetina, nezaobilazna sarma, a ako je slava posna, tu je i riba i posna jela. Mnogo hrane je pred nama i nije jednostavno odoleti. Poruka nutricioniste u ovim slučajevima je jasna - ne može i sarma, i meso i kolači i vino, nego samo nešto od toga. Preporučljivo je da ne preterujemo u količini, a zalogaje polako i dugo da žvaćemo. 

"Potrudite se da ne probate sve, izaberite tačno šta ćete jesti, budite umereni i tu stanite. Na vama je da odlučite da li ćete se počastiti kolačem ili pićem", naglašava nutricionista.

Dve slave u toku dana ne moraju da budu velik izazov za naš karakter

U decembru nas očekuje i Nikoljdan, slava koju najveći broj Srba slavi. Za ovaj dan često se kaže da "pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste". Zato se događa da za Svetog Nikolu idemou goste u dva domaćinstva, a mnogo hrane i još na različitim mesta, skoro da garantuju da možemo lako da pređemo granicu i stavimo u tanjir više nego što je dovoljno. Da ne bismo zapali u ovakve "zamke", poželjno je da napravimo bar 3 i po do 4 sata razmaka između obroka, hidriramo se vodom ili čajem bez šećera i ako je moguće prošetamo od jedne do druge kuće.

"Jako je bitno da ako idete na više slava u toku dana raspodelite gde ćete šta jesti i približno jela uskladite sa vremenom svojih uobičajenih obroka. Uživajte u slavlju i druženju, ali odmah nakon slavlja se vratite u svoj ritam", savetuje Tamara.

Kod prejedanja pomaže kisela voda, a u nekim slučajevima samo lekar

"Bubnjenje" u ušima, mučnine, preznojavanje, podrigivanje su najčešći simptomi prejedanja. Da ne bi došlo da nam pozli na slavi, bilo bi odlično da se pridržavamo navedenih saveta i preventivom zaustavimo potencijalne probleme. Ipak, ako se dogodi da neumerenost u jelu i piću skroz ovladaju i počnemo da se osećamo loše, može da pomogne kisela voda ili malo sode bikarbone. Ukoliko ne primetimo da nam je bolje i pojave se bolovi u stomaku i povraćanje neophodno je da se obratimo lekaru.

Takođe, sutradan bi trebalo da se vratimo na izbalansiranu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, pijemo više vode i čajeva i pojačamo fizičku aktivnost.

image