Magazin

"Inovacije" na čečenskim svadbama prete tradicionalnim vrednostima, reagovao i predsednik države

Inovacije na čečenskim svadbama navele su predsednika Čečenije Ramzana Kadirova da ovu temu pokrene na sastanku sa predstavnicima vlasti, sveštenstva i republičkih organa za sprovođenje zakona, jer su, kako kaže "neprihvatljive, suprotne nacionalnim običajima, ali i daleko skuplje od tradicionalnih".
"Inovacije" na čečenskim svadbama prete tradicionalnim vrednostima, reagovao i predsednik države© Canva / Helgy

Nova, apsurdna pravila na polju organizovanja svadbenih veselja, koja su u potpunoj suprotnosti veri i nacionalnim običajima Čečenije ovih dana glavna su tema predsednika Ramzana Kadirova i predstavnika vlasti, a državni vrh ove republike smatra da su mladi parovi sada postali taoci "inovacija" i dodatnih troškova koje one nameću. Kako izgledaju čečenske svadbe?

Krađa neveste i druge pojave koje su u suprotnosti sa šerijatskim normama

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, Kadirov i njegov tim uspeli su da iskorene krađu neveste i druge "nenormalne" pojave koje nisu u skladu sa šerijatskim normama, a posebna pažnja stavljena je na to da su u njihovom društvu bilo kakve inovacije neumesne i nedopustive. Njegov stav dele i drugi organi vlasti, kao i sveštenstvo, koji smatraju da je glavni cilj da se institucija braka i porodice učvrsti i kao takva sačuva, a jedini način da se tradicija i šerijat zaštite jesu kompleksne mere i njihova kontrola od strane vlasti.

Ideja republičkog vrha obuhvatila je i izdavanje posebne knjige koja će biti posvećena temi očuvanja vrednosti i tradicija, ali i razne kulturne i zabavne aktivnosti za stanovništvo, u kojima će se akcenat staviti na odlike čečenskog mentaliteta, a posebno svadbarske tradicije.

U nastavku je jedna klasična kolona svatova

Čečenske svadbe danas - rasipništvo mladoženje i miraz u koferima

U čečenskom društvu svadbena ceremonija danas sve više liči na svojevrsnu demonstracija moći i imetka: mladoženjina strana tradicionalno je zadužena za organizaciju događaja, dok je na budućoj mladi da prikupi miraz - i to što više, to bolje - što obe porodice neretko finansijski razori. Tu je i priprema kalima, tradicionalnog otkupa za mladu, koji se sastoji od novca (što je mlada iz bolje porodice, to je i otkup, logično, viši), čaja, šećera i bombona.

Na dan svečanosti, mlada oblači do poda dugu svadbenu haljinu sa dugačkim rukavima i zatvorenim dekolteom, dok se mladoženja sprema u svom domu, čekajući da po njega stignu svatovi u luksuznim automobilima - najskuplji i najbolji, naravno, biće onaj u kome se voze mladenci. Međutim, ovaj "novokomponovani" običaj nije izazovan samo finansijski, već je i potencijalna opasnost u saobraćaju, budući da tokom vožnje svako želi da bude bliži mladenačkom automobilu, te je nezgode teško izbeći. 

Čečenija je 2019. godine objavila predlog zakona da se ograniči broj automobila u svadbenim povorkama, gde se za slavlje okupljaju automobili iz svih najbližih naselja. Na snimku ispod je predstavljena jedna klasična kolona svatova:

Tokom veselja, mlada sedi izdvojena na posebnom mestu u uglu sale i zabranjeno joj je da jede, pije, pa čak i igra - ona može tek ponekada da se nasmeje. Mladoženja pak, uopšte nije sa gostima - on se veseli u odvojenoj sali sa svojim prijateljima.

Svadbe su ranije bile skromnije

U davna vremena, čečenske svadbe bile su orijentisane ka tradicionalnim običajima naroda, ali su veselja bila manje glamurozna i finansijski iscrpljujuća. Najčešće su se proslave organizovale u mladoženjinoj kući, a na putu ka njoj mlada je morala da pronađe metlu i tepih, ne bi li pokazala kako je spremna da bude uzorna domaćica i supruga. Takođe, na svečanosti roditelji mlade nisu prisustvovali uvek, ipak je to za njih bio tužan događaj jer ćerka odlazi iz kuće.

Kada bi se proslava bližila kraju, mladenci bi odlazili kući i čekali dolazak sverkve i ostatka mladoženjine porodice, a svekrva bi novopečenoj mladi davala bombonu - u znak novog, slatkog života.

image