Magazin

Putin zamolio veštačku inteligenciju da smisli novogodišnju bajku, odgovor iznenadio sve (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je jedan od učesnika konferencije o veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, a kako bi se uverio u najnovija dostignuća u toj oblasti, zamolio je softver da izmisli novogodišnju bajku. Za samo par minuta, AI je generisao bajku u kome su Deda Mraz i Sneguročka drugari.
Putin zamolio veštačku inteligenciju da smisli novogodišnju bajku, odgovor iznenadio sve (VIDEO)© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

U okviru konferencije "Putovanje veštačkom inteligencijom 2023" koja se tokom jučerašnjeg dana održavala u Moskvi, predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, "zaronio" je u čari veštačke inteligencije. Putinu je prezentovan i rad domaćeg AI softvera GigaČet, koji je osmislio novogodišnju bajku po njegovom upitu.

Novogodišnja bajka očima veštačke inteligencije 

Na jednom od štandova u okviru konferencije, Vladimiru Putinu je predstavljen i inovativni softver GigaČet, koji je razvila domaća kompanija Sber. Njegov zadatak je bio da na osnovu predsednikovog upita osmisli scenario novogodišnje bajke.

Nakon minut, na ekranu se pojavio tekst: "U dalekoj zemlji, u kolibi na kraju šume, živela su dva drugara, Deda Mraz i Sneguročka. Ali, kada su počeli da se pripremaju za Novu godinu, dogodila se nesreća - njihova kućica se zapalila. Deda mraz i Sneguročka nisu mogli da ugase vatru, ali se tada dogodilo čudo - pojavio se čarobnjak koji im je u tome pomogao."

"To je ministarstvo za vanredne situacije!" našalio se Vladimir Putin.

Ovakav scenario možda nije uobičajen kada su novogodišnje bajke u pitanju, ali tim pre - on pokazuje koliko je kreativan i nepredvidiv softver sa veštačkom inteligencijom koji su razvili ruski diveloperi. Takođe, kao i u svakoj bajci i ovde je srećan kraj, što ukazuje na činjenicu da je ruskom narodu sreća i istorijski, a i u budućnosti, cilj ka kome teži.

Veštačka inteligencija u službi sporta

Novogodišnje bajke nisu jedino što ruski softver sa veštačkom inteligencijom može, a kako se AI može koristiti u službi sporta, Putinu je demonstrirao predstavnik fudbalskog kluba CSKA, Jevgenij Ševeljev. On je objasnio je da je u fudbalu najvažnija interakcija između članova tima, kao i donošenje pravilnih odluka tokom same igre.

"Donošenje odluka o putanji kretanja ka golu je, bezuslovno, važno, ali se ona može menjati, ukoliko nemate fizičku spremu", konstatovao je Vladimir Putin.

Ovakav softver se može koristiti prilikom selekcije i odabira najboljih igrača. IT diveloperi su razradili model koji, poput navigatora, bira najbolje "putanje" kretanja fudbalera, a ukoliko se igra sportiste poklapa sa njom, on zaslužuje šansu da igra u jakom timu.

"Istražili smo fenomen Lajonela Mesija, koji trči dosta sporo, ali je ujedno i jedan od najboljih fudbalera u istoriji sporta. Razlog tome je što u svakom trenutku zna gde treba da bude na terenu", pojasnio je rukovodilac Sbera.

image