Magazin

Porođaj carskim rezom može izazvati poteškoće sa narednim začećem, ustanovili su naučnici

Žene koje su se porađale carskim rezom imaju 10 procenata niže šanse začeća prirodnim putem u odnosu na žene koje su bebu na svet donele prirodnim porođajem, zaključak je naučnika sa Univerziteta Bergen u Norveškoj. Osim toga, problemi sa fertilitetom su viši za 21 procenat kod žena koje su se rodile carskim rezom.
Porođaj carskim rezom može izazvati poteškoće sa narednim začećem, ustanovili su naučnici© Canva / FamVeld

Mnogi naučnici smatraju da je porođaj prirodnim putem, osim ukoliko on izričito nije zabranjen zbog rizika po zdravlje majke i bebe, najbolji način za dolazak na svet. Sada su norveški naučnici našli još jedan razlog više da se prirodni porođaji podstaknu, otkrivši da se nakon porođaja carskim rezom smanjuje verovatnoća narednog začeća. 

Šanse za naredno začeće 10 posto niže nakon carskog reza

Žene koje su svoju bebu doneli na svet carskim rezom imaju 10 procenata niže šanse za naredno začeće prirodnim putem u poređenju sa ženama koje su imale prirodan porođaj, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Bergen u Norveškoj. U opširnoj studiji koja je obuhvatila čak 42.379 novopečenih majki analizirano je vreme koje je bilo potrebno za začeće nakon rođenja prvog deteta, a poseban akcenat stavljen je na upitnike koji su se ticali planiranja naredne trudnoće.

"Kod onih majki koje su aktivno radile na narednoj trudnoći, analizirano je vreme koje je prošlo do začeća", objasnila je Jeneabeba Sima, naučnica koja je učestvovala u studiji.

Studija je pokazala da su problemi sa začećem češće prisutni kod žena koje su se porodile carskim rezom, a parametar koji je ukazivao na to jeste nemogućnost ostajanja u drugom stanju duže od godinu dana. Naučnica je istakla i da je niža stopa začeća nakon porođaja carskim rezom uslovljena "osnovnim majčinskim stanjima koja nisu zabeležena u medicinskim registrima".

Postavlja se pitanje - da li sama hirurška intervencija koja se sprovodi kako bi se beba izvadila iz stomaka utiče na ovakvu statistiku ili je možda koren problema u nečemu drugom? Na ovo pitanje naučnici ipak nisu uspeli da daju precizan odgovor. Jedno je sigurno, stres koji doživi žensko telo prilikom porođaja carskim rezom često je veći nego prilikom prirodnog porođaja, a oporavak traje duže i može biti komplikovaniji.

Fertilitet niži kod žena koje su rođene carskim rezom

Osim zakonitosti da je verovatnoća začeća niža nakon porođaja carskim rezom, naučnici su ustanovili još jedno, ne tako pozitivno pravilo. Naime, utvrđeno je da su poteškoće u začeću prirodnim putem čak 21 posto veće ukoliko se žena nije rodila prirodnim porođajem, već carskim rezom. Takođe, kod žena koje su na svdet došle naovaj način, primećena je i veća prevalenca ka hroničnim oboljenjima poput dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i drugih.

image