Magazin

U Americi odobrena pilula za postporođajnu depresiju: Uklanja simptome za samo dve nedelje

Postporođajna depresija pogađa i do 20 procenata novopečenih majki, koje pod uticajem hormona i novog načina života, neretko "gube tlo pod nogama". Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u petak je i zvanično odobrila terapiju za lečenje posporođajne depresije koja za samo 14 dana može eliminisati njene simptome.
U Americi odobrena pilula za postporođajnu depresiju: Uklanja simptome za samo dve nedelje© Canva / damircudic

"Posleporođajna depresija je ozbiljno i potencijalno opasno po život stanje u kojem žene doživljavaju tugu, krivicu, bezvrednost, a u težim slučajevima, opterećene su mislima da će povrediti sebe ili svoje dete. Pošto postporođajna depresija može poremetiti vezu majke i deteta, ona takođe može da ima posledice po fizički i emocionalni razvoj deteta", rekla je direktorka Odeljenja za psihijatriju u Centru za procenu i istraživanje lekova FDA Tifani Farkione, prenosi Juesej tudej.

U stanjima postporođajne depresije, obični antidepresivi nisu uvek adekvatno rešenje, a razumejući potrebu porodilja koje se bore sa akutnim oblicima depresije nakon dobijanja deteta, kompanija Sejdž Terapeutiks iz Masačusetsa razvila je zajedno sa kompanijom Bajodžen specijalnu peroralnu terapiju koja u kratkom vremenskom periodu otklanja simptome ovog stanja. Zdravstveni stručnjaci kažu da bi zuranolon, pod brendom Zurzuvae, mogao da promeni pravac u lečenju postporođajne depresije (PPD) i drugih depresivnih poremećaja nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je 14-dnevna dnevna pilula počela da ublažava simptome za nekoliko dana.

"Smatram da će ovaj preparat pomoći ženama da se osećaju bolje, da povrate uobičajenu rutinu i da sa bebom uspostave komunikaciju", navela je Kristina Deligijanidis, jedna od istraživača koji su vodili ispitivanja zuranolona.

Prvo poboljšanje već nakon tri dana

Klinička ispitivanja pokazala su da terapija na bazi zuranolona ublažava simptome postporođajne depresije već trećeg dana korišćenja - znatno pre od drugih antidepresiva. Takođe, period upotrebe terapijskog sredstva drastično je kraće nego kada su drugi preparati u pitanju, a klinička studija ukazuje da se simptomi mogu potpuno eliminisati već nakon dve do tri nedelje. Porodilje koje su učestvovale u ispitivanjima, navele su da se dejstvo leka zadržavalo i četiri nedelje nakon poslednje doze, dok su se među nuspojavama najčešće izdvajale pospanost i blage vrtoglavice. Ali nijedana učesnica nije iskusila simptome povlačenja, povećane samoubilačke ideje ili ponašanja koja su povezana sa drugim uobičajenim antidepresivima.

Aktivna supstanca zuranolon smiruje nervnu aktivnost

Brzo i efikasno dejstvo terapije zuranolonom može se objasniti načinom na koji ta aktivna supstanca deluje na mozak: ona "cilja" receptor GABA-A, koji igra ključnu ulogu u tome kako mozak smiruje nervnu aktivnost i obnavlja njegovu funkciju, modulirajući inhibitorni odgovor mozga na stresne situacije.

Kod žena koje pate od postporođajne depresije, prirodan odgovor na stres nije regulisan na način na koji bi trebalo da bude, budući da hormonalne promene izazvane trudnoćom i porođajem takođe nisu modulirane, a upravo je hemijska neravnoteža u mozgu ta koja doprinosi nastanku i razvoju depresije.

Raniji pokušaji terapijskih preparata zahtevali su bolničko lečenje

Zuranolon je drugi po redu lek odobren za lečenje postporođajne depresije, a lekari i naučnici složni su da je u pitanju revolucionaran preparat koji će mnogim porodiljama olakšati period prilagođavanja na nove okolnosti i omogućiti im da uživaju u čarima majčinstva. Takođe, zuranolon, za razliku od prethodne terapije, ne zahteva bolničko lečenje, već se lek uzima peroralno, jednom dnevno uz obrok. Raniji terapijski preparati, odobreni 2019. godine, zahtevali su konstantan nadzor lekara i intravensku terapiju u trajanju od 60 sati.

image