Magazin

Od postporođajne depresije pate i muškarci, potvrdili su naučnici

Iako se pojam postporođajne depresije do sada uvek vezivao isključivo za žene, odnosno novopečene majke, poslednja naučna istraživanja pokazala su da i očevi mogu patiti od ovog stanja. Kao primarni razlog za pojavu ovog stanja navodi se stres, a javlja se kod skoro 15 procenata očeva.
Od postporođajne depresije pate i muškarci, potvrdili su naučnici© Canva / pixelshot

Dolazak na svet novog člana porodice jednako je lep i stresan događaj, koji sa sobom donosi neprospavane noći, promenu ritma, a ponekad i depresiju. Postporođajna depresija se decenijama vezivala isključivo za novopečene majke, ali su poslednje studije naučnika sa Univerziteta Ilinois u Čikagu potvrdile da se ovo stanje može javiti i kod muškaraca koji su nedavno postali očevi.

"Očevi takođe prolaze kroz stresan period. Uplašeni su, bore se da naprave balans između posla, roditeljstva i privatnog života i odgovornosti", naveo je vodeći autor studije, doktor Sem Vejnvrajt.

Blizu 15 posto novopečenih očeva pati od postporođajne depresije

Uz saglasnost žena, naučnici su sproveli istraživanje 24 muškarca koji su u skorije vreme postali očevi, a nakon analize podataka, čikaški naučnici ustanovili su da je sedmorica ispitanika pokazalo tendendicu da ima mentalno oboljenje. Na globalnom nivou, ukupan procenat očeva koji imaju simptome postporođajne depresije iznosi oko 15 posto.

Ono što novopečenim očevima posebno stvara stres jeste saznanje da svojim partnerkama u tom periodu moraju pružiti podršku, a činjenica da su i sami pod uticajem stresa koji sakrivaju "ispod tepiha" ih čini dodatno osetljivim i ranjivim.

"Cilj ovog istraživanja je da bolje razumemo kako možemo pomoći muškarcima da ostanu zdravi, kako bi imali bolji odnos sa partnerkom i zdravije porodice", istakao je Vejnvrajt.

I muškarci imaju osećanja, ali su ona ponekad zapostavljena

Kako je naveo naučnik koji se bavio istraživanjem simptoma postporođajne depresije kod muškaraca, njihova osećanja su sa dolaskom novog člana porodice često na drugom mestu, a kako je istakao, mnogi muškarci se osećaju zapostavljeno. "Niko nas ni ne pita kako smo" odgovor je koji se najčešće mogao čuti tokom studije.

Iako se o postporođajnoj depresiji kod muškaraca jako retko priča, jedan od onih koji su stavili tačku na ovu tabu temu bio je radio-voditelj Džek Poust, koji je rešio da svoja osećanja podeli i putem društvenih mreža.

"Mislio sam da sve radim za čistu desetku i da sam suprug za poželeti, ali se onda rodio naš sin i sve se pormenilo i odjednom postalo čudno", napisao je Poust.

Novopečeni otac je čak priznao i da se nije odmah "zaljubio" u svog sina, kao i da je osećao stid i sramotu zbog svojih osećanja, premda je prirodno da roditelji prema svojoj deci gaje veoma jaka osećanja već od prvog susreta. Kako je naveo, Džek nije osećao stid samo prema svom sinu, već i u odnosu na svoju suprugu: "Bjanka je ta koje je sve odradila - rodila je dete, iznela trudnoću, a ja sam taj koji je depresivan i koji plače. Osećam sramotu i grižu savesti zbog toga", naveo je radio-voditelj.

Postporođajna depresija ne sme biti tabu tema

Veruje se da se postporođajna depresija javlja kod oko 13 procenata porodilja tokom prvih mesec dana nakon porođaja. Međutim, praksa pokazuje da se kod gotovo polovine žena prvi simptomi mogu javiti već za vreme trudnoće. Najčešći simptomi postporođajne depresije uglavnom su veoma slični simptomima klasične depresije, a njihova manifestacija ogleda se u čestim promenama raspoloženja, preplavljenošću emocijama i mislima o nanošenju povreda sebi ili bebi, kao i osećaju umora i smanjenom libidu. Pored navedenih simptoma, ono što je karakteristično za ovo stanje jeste i intenzivirana anksioznost i smanjena privrženost detetu.

Naučnici tvrde da uzroci postporođajne depresije leže u dramatičnom sniženju nivoa hormona estrogena i progesterona u periodu nakon porođaja, usled kojih žena doživljava emotivni šok. I dok se najčešće vezuju za hormonalne promene koje utiču na hemijske procese u mozgu, a tako i psihičku ravnotežu, pojedine studije ukazuju da na razvoj postporođajne depresije mogu uticati i uključenost partnera u trudnoći i staranju o detetu, uslovi života, ali i mera u kojoj žena održava vezu sa "spoljnim svetom".

image