Magazin

Organizovanje žurke je dobro ne samo za raspoloženje, već i za zdravlje

Žurke mogu biti dobar povod za zabavu, kuvanje, ples, sastajanje sa prijateljima, ali osim što nam popravljaju raspoloženje, da li ste znali da žurke mogu da imaju pozitivne efekte i na naše zdravlje? Usled velikog problema usamljenosti širom sveta, stručnjaci smatraju da jedna vrsta leka može biti organizovanje dobrog provoda i druženje sa bliskim ljudima, a praznični period je savršena prilika za isprobavanje ove teorije.
Organizovanje žurke je dobro ne samo za raspoloženje, već i za zdravlje© Freepik/freepic.diller

Organizovanje žurke, bilo da je za praznike, rođendan ili bilo koju priliku, može biti dobro za naše samopouzdanje, učvršćivanje odnosa s drugima, ali i za naše zdravlje. Kako zabavno društveno okupljanje koje pripremimo može da utiče na nas? Sigurno je da je svaka žurka prilika za dobar provod i socijalizaciju, ali ona koju sami organizujemo može imati dodatne benefite.

Vrsta terapije

Postoje brojni detalji koji se moraju uzeti u obzir, koji naizgled mogu da budu izvor stresa i pritiska, ali zapravo imaju vrlu pozitivnu stranu. Kada organizujemo žurku u sopstvenom domu ili prostoru koji smo sami odabrali, dobijamo priliku da pustimo mašti na volju - društveni događaj ovog tipa nije samo zabava, već i jedinstvena vežba kreativnosti. Na primer, možemo da osmislimo posebnu temu večeri, koja će da se prožima kroz sve glavne komponente zabave (muzika, hrana, piće, oblačenje...).

Organizovanje žurke se često vezuje za ideju koju imamo o sopstvenom identitetu, interesima, o delovima naše ličnosti na koje smo ponosni i koje rado pokazuemo spoljašnjem svetu. Društveno okupljanje koje mi isplaniramo je prava prilika da naše dobre strane budu prikazane u najboljem svetlu, objašnjava terapeut Nilofar Esmelpor za portal "Refajneri 29 ".

"Onaj koji organizuje žurku ima priliku da igra ulogu u kojoj želi da zablista, može da pokaže da je dobar prijatelj, dobar kuvar... Kreiranje i organizovanje žurke može biti vrsta ličnog uspeha, koji povećava samopouzdanje."

Drugim rečima, dobra žurka može biti "nekonvencionalna terapija", u kojoj druženje i primenjivanje sopstvenih kreativnih veština (smišljanje koncepta večeri, ukrašavanje prostora, kuvanje, spremanje pića) predstavlja spoljašnju validaciju, koja će nam pomoći da se osećamo samouvereno i zadovoljno.

Socijalizacija kao lek

Kada prisustvujemo okupljanjima koje nismo sami pripremili, možemo da posmatramo događaj "sa strane" i ne moramo biti toliko aktivni, dok je organizovanje sopstvenog događaja malo drugačije.

Najvažniji aspekt kod organizovanja slavlja je društveni, pogotovo ako pravimo žurku u našem domu, kada je događaj više intimne prirode. Kada preuzmemo ulogu domaćina, imamo određenu odgovornost prema našim gostima, od nas se očekuje da im se posvetimo, da svakome poželimo dobrodošlicu, da razgovaramo sa njima u toku večeri, da se pobrinemo da su zadovoljni...

Možda ova vrsta "zadatka" nekome zvuči isuviše zahtevno, ali u savremenom dobu je druženje i razgovaranje "licem u lice" često zanemareno, zbog ogromne uloge koju je preuzela digitalna komunikacija u našem svakodnevnom životu. U novembru ove godine, SZO je proglasila usamljenost globalnim zdravstvenim problemom, tako da žurka na kojoj ćemo da uživamo sa bliskim ljudima može da bude pravi "lek".

Hormoni "sreće" i "ljubavi"

Na kraju, dok posmatramo zadovoljne goste i pozitivnu atmosferu koju smo stvorili, podstičemo lučenje hormona kao što su dopamin i oksitocin. Dopamin ("hormon sreće") igra veliku ulogu u sistemu nagrađivanja u mozgu i pomaže nam da se osećamo prijatno i zadovoljno, dok se oksitocin ("hormon ljubavi") luči kada uspostavljamo odnose sa drugima, kada osećamo naklonost, empatiju...

image
VV inauguration
banner