Meso morža i "holiso": Šta se jede za Novu godinu na Čukotki i na Dalekom istoku
Bez kojih jela ne prolazi novogodišnja trpeza za većinu Rusa? Salata "Olivije", haringa pod bundom (seljodka pod šuboj), turšija i kavijar se standardno nalaze na prazničnom stolu. No, u Rusiji postoje narodi čiji predstavnici obeležavajući zimske praznike, jedu meso morževa, sirovu ribu ili tanko narezanu jelenovinu.
Tako recimo u eskimskom selu Naukan, koje se nalazi na samom istoku Čukotke, meštani koji se bave lovom na moru, za novogodišnje praznike gostima služe jelo zvano "kopalhin" - meso morža umotano u njegovu kožu, prenosi TASS. Eskimi kuvaju jelo leti, a zatim ga čuvaju u jamama pokrivenim travnjakom, čime fermetisano meso čuva ukus i jedinstvena svojstva dugi niz meseci. Meso morža se smatra delikatesom. Većina eskimskih poslastica priprema se leti tokom perioda lova i ribolova - u zimu, u hladnoći, beskrajna arktička tundra i obala mora izgledaju beživotno.
"Naravno, na Čukotki će vam obavezno poslužiti mantak - to je koža kita s masnoćom, možete je jesti zamrznutu tankim slojevima ili kockicama, ili odmah nakon pripreme. Ja jako volim mantak s konzerviranim krastavcima, belim hlebom i belim lukom - takvo jelo postaviću i na svoj novogodišnji sto", kaže predsednica Inuitskog pripolarnog saveta Valentina Leonova. Uz mantak, Eskimi jedu vrhove ruže rodnice - beru ih pre cvetanja, dok su još sočne i mekane, a zatim ih potapaju u vodu i drže pritisnutim nekoliko meseci.
Mantak
S druge strane, narod Udege, mala etnička grupa koja živi u Habarovskom regionu, uvek služi bogate novogodišnje trpeze, čak i ako porodica živi skromno u ostatku godine.
"Tradicionalna novogodišnja jela su 'ljancai', salata od krompira sa mesom, i 'talu', narezana smrznuta riba", kaže vodič u Nacionalnom parku Bikin Natalija Kančuga.
Ona dodaje da su "talu" i "ljancai" bili obavezni za zimske praznike, čak i da godina nije bila uspešna za lovce u tajgi.
S druge strane, Jakuti tradicionalno dočekuju Novu godinu u leto - 21. juna, kada proslavljaju letnji solsticij, ali za njih to nije u spurotnosti sa redovnom Novom godinom.
Kuvar Nikolaj Atlasov kaže da je ranije klanje stoke bilo zabranjeno leti, a ljudi su praktično jeli biljke, dok je kuvanje mesa nastavljano tek u jesen.
On dodaje da za novogodišnju trpezu voli da sprema "stroganjinu" od ribe, džigerice i ždrebećeg mesa, kao i od vrsta severne ribe, poput nelme, muksuna, jesetre...
Ljudi u Burjatiji, slično onima koji žive u Jakutiji, Novu godinu obeležavaju dvaput godišnje: 1. januara i u februaru ili martu prema budističkom lunarnom kalendaru - Sagalganu.
U oba navrata tradicionalna burjatska jela su zasnovana na mesu i mlečnim proizvodima, a pre svega "buze", koja se pravi tako što se komad mlevenog svinjskog i junećeg mesa i sitno seckanog luka, umota u elastično testo.
Među popularnim burjatskim poslasticama je i "holiso" - jelo od mladog sira, pavlake, šećera i mlevene trešnje.