Magazin

Omiljeni kolač Lava Tolstoja

Kuća porodice Tolstoj uvek je bila puna: brojni rođaci, prijatelji i obožavaoci njegovih dela dolazili su u posetu Jasnoj Poljani, a o gostoprimstvu koje je pružala Sofija Andrejevna, supruga Lava Tolstoja, pričalo se širom cele Rusije.
Omiljeni kolač  Lava Tolstoja© Pixabay/RitaE

"Srećan je onaj ko je srećan kod svoje kuće" rekao je Tolstoj svojevremo, a njegov dom uvek je bio mirna luka u kojoj je porodica bila na prvom mestu. Obroci koji su planirani i pripremani sa puno pažnje, bili su tačka okupljanja cele porodice, a Sofija Andrejevna ništa nije prepuštala slučaju, te je i sama po potrebi "uskakala" u ulogu domaćice.

Za doručak u domu Tolstojevih najčešće se služila ovsena kaša sa mlekom ili mlečnim proizvodima, a večera koja se servirala tačno u šest popodne sastojala se od 4 jela: na stolu se uvek nalazila supa, meso, povrće i za kraj obavezno kafa.

U porodici Tolstoj se poštovao i tradicionalni ruski ritual ispijanja čaja. Svako popodne članovi porodice bi se okupljali oko samovara i uz prigušeno svetlo neobavezno ćaskali, uživajući u čaju. Tradicionalne ruske poslastice - čajni kolutići, kolači sa orasima, bademima, voćem, medom i džemom, neizostavni su deo ovog rituala.

Briga o ishrani "genija i velikog čoveka" kako se jednom prilikom izrazila o svom suprugu, bio je poseban zadatak Sofije Andrejevne sa kojim se uspešno nosila 48 godina, a iz ljubavi prema gastronomiji, nastao je i njen kuvar, koji je čitav vek preležao u arhivi pre nego što je ugledao svetlost dana. U kuvaru su bila sadržana 162 recepta, a skoro svaki od recepata povezan je sa porodičnom tradicijom i ima priču iza sebe.

Danas sa vama pripremamo kolač sa bademima po receptu Sofije Andrejevne, koji je jednostavan za pripremu a nadamo se da će se i vama dopasti!

image