Dijeta sa malo ugljenih hidrata nije delotvorna na duge staze - kilogrami se brzo vraćaju
Dijeta sa malo ugljenih hidrata pomaže da izgubimo na težini, ali samo ako smo konzumirali kvalitetne namirnice. Naime, osobe koje su jeli nezdravu hranu zasnovanu na mesu sa malo ugljenih hidrata dobijale su na težini tokom vremena u poređenju sa onima koji su sledili biljnu verziju, pokazalo je istraživanje.
"Kada ljudi konzumiraju dijetu sa ugljenim hidratima iz celih žitarica, kao i biljne proteine, imaju veće šanse da zadrže svoju željenu težinu", rekao je Ći Sun, profesor na Harvardu, piše Si-En-En.
Dijete sa malo ugljenih hidrata povezane su sa dobijanjem na težini
Studija je sagledavala razne verzije dijeta. Poredila se ishrane sa malo ugljenih hidrata sa onom koja je bazirana na životinjskim proteinima i mastima. U istraživanju se proučavala i dijeta koja je bila fokusirana na proteine i masti iz povrća. Takođe, posmatrao se uticaj zdrave ishrane sa niskim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata, kao i obrok koji uključuje nezdrave masti.
Ispitanici koji su jeli nezdrave verzije ugljenih hidrata punih životinjskih proteina i masti, dugoročno su dobijali na težini u poređenju sa ljudima koji su se fokusirali na veći unos voća, integralnih žitarica, povrća bez skroba.
Oni koji su usvojili nezdravu ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao primarnu strategiju dobijali su, u proseku, otprilike 2,3 kilograma tokom 4 godine. Osobe koje su usvojili zdravu ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao primarnu strategiju izgubili su, u proseku, otprilike 2,2 kg", ističe Binkai Liu, asistent na odeljenju za ishranu na Harvardu.
Dakle, naučnici zaključuju da dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata koja je naglašavala visokokvalitetne makronutrijente iz zdrave biljne hrane bila je povezana sa manjim povećanjem telesne težine. Dijete sa malo ugljenih hidrata bazirane na proteinima i mastima životinjskog porekla povezane su sa dobijanjem na težini.
"Uvek je mudro izabrati ishranu koja stavlja naglasak na sveže voće i povrće bez skroba, integralne žitarice, orašaste plodove, mahunarke, maslinovo ulje, čaj, vodu, malo natrijuma i druge zdrave sastojke", naglašava doktor Đi San.