Magazin

Kako umiriti ljubimca kada napolju "grme" petarde i vatromet

Uoči proslave Nove godine, kao i za sam doček, veliki broj vlasnika ljubimaca se susreće sa problemom - njihovi krzneni prijatelji bivaju prestravljeni bukom koju proizvode petarde i vatrometi. Kako pomoći ljubimcima da u novogodišnjoj noći dožive što manje stresa?
Kako umiriti ljubimca kada napolju "grme" petarde i vatromet© Canva / w-ings, kozorog

Mnoge životinje se plaše buke koju proizvode petarde i vatrometi, pa je period oko Nove godine i Božića za četvoronožne prijatelje i njihove vlasnike veoma stresan. Nažalost, "eksplozije" je nemoguće izbeći, naročito ukoliko živite u gradu.

Na koji način možete pomoći svojim kućnim ljubimcima, ali i životinjama koje su nažalost na ulici?

Par sati uoči vatrometa pripremite ljubimca

Idealno bi bilo da ste sa pripremom krenuli koji dan ranije, ali ukoliko niste, ni to nije veliki problem. Bolje kasno, nego nikada. Već tokom prepodnevnih časova počnite ljubimca polako da pripremate za ono što ga očekuje uveče - a to je buka od petardi i vatrometa. Kako ćete to učiniti?

Na internetu možete pronaći veliki broj video snimaka koji oponašaju zvuke pirotehnike - uključite ih na najtiše, pa tokom dana postepeno pojačavajte, kako bi se ljubimac makar malo navikao na glasne zvučne efekte. Ovo će mu pomoći da se delimično adaptira na novogodišnju noć i doživi makar malo manje stresa kada petarde i vatrometi krenu da pucaju.

Kupite prsluk protiv anksioznosti ili ljubimca umotajte u topli jorgan

U bolje snabdevenim prodavnicama za kućne ljubimce možete pronaći prsluke protiv anksioznosti u različitim veličinama, od najmanjih za mačke i male pse, pa sve do onih najvećih koji odgovaraju velikim pasminama. Zvuči neverovatno, ali su oni veoma delotvorni u suzbijanju anksioznosti kod ljubimaca u stresnim situacijama.

Ovi prsluci funkcionišu po principu imitacije otkucaja srca i oslobađaju toplotu - na taj način ljubimac ima elementarni osećaj sigurnosti kao kada ga grlite. Ukoliko pak ne pronađete ovakav prsluk, i topli prekrivač u koji ćete ljubimca umotati može biti od pomoći. 

Igrajte se sa ljubimcima dok je napolju još tiho

Kako biste ih što više izmorili, posvetite vreme pre nego što napolju krenu vatrometi i petarde igranju. Izađite u dužu šetnju sa psom (obavezno na povocu, nikada ne znate kada neko može baciti jednu ili dve petarde koje će psa uplašiti), neka se on istrči i izmori što je više moguće - tako premoren, manja je verovatnoća da će burno reagovati na zvuke koje proizvodi pirotehnika.

Sa macama se takođe poigrajte, jurite se sa njima po kući i zabavite se. Ne samo da ćete i vi i ljubimac uživati, već će im ova igra značiti radi umirivanja anksioznosti kasnije. Psa obavezno još jednom izvedite napolje u kasnijim popodnevnim satima, ne previše rano, kako bi potom mogao da izdrži do ujutru, ali ni isuviše kasno kada su pucnjave pirotehnike već isuviše česte.

Nastavite sa igrom i uveče i obavezno pustite muziku ili film

U kasnijim večernjim satima, kada petarde i vatrometi krenu da pucaju sve češće, organizujte neku zabavnu aktivnost sa svojim ljubimcem kako biste mu što više skrenuli pažnju sa onoga što se dešava napolju. To može biti igra sa omiljenom igračkom, sakrivanje i traženje poslastica po kući, pa čak i kupanje - šta god umiruje ljubimca i pruža mu osećaj bezbednosti.

Osim toga, dobro bi bilo da vam u stanu neprestano tokom večeri svira muzika ili bude uključen televizor - zvuk sa različitih uređaja biće poput ometača koji će makar delimično sprečavati zvukove koji dolaze sa ulice da prodru u kuću.

Pružite ljubimcu utehu i osećaj sigurnosti

I krznenim članovima naših porodica je u stresnim situacijama potrebna uteha i osećaj da su bezbedni i da će sve biti u redu. Mnogim ljubimcima će u ovim napetim trenucima značiti da njihov vlasnik bude pored njih, da ih mazi i prigrli. Nije loše ni da se sa ljubimcem uvučete u krevet i tamo pomazite - tako će oni imati mogućnost i da se uvuku ispod prekrivača ukoliko ih savlada strah, a da opet imaju i vas pored sebe.

Ukoliko vaš ljubimac ipak poželi da se zavuče u neko skrovito, udaljeno mesto u stanu, nemojte mu braniti - dozvolite mu da se smesti tamo gde se oseća najbezbednije i sedite pored njega tako da mu budete u vidnom polju. Sama činjenica da vas vidi ljubimcu će već sama po sebi značiti.

Kako pomoći uličnim psima i mačkama

U vreme kada detonacije odjekuju ulicama, veliki broj pasa i mačaka, koji su se sticajem nesrećnih okolnosti našli na ulicama, od straha doživi srčani udar i umre. Zato, ukoliko vam mogućnosti to dozvoljavaju, pomozite im i pružite im utočište.

Pustite ih makar da uđu u zgradu i sakriju se na stepeništu ili u podrumskim prostorijama gde će buka biti malo manja. Ovim malim znakom pažnje učinićete za njih mnogo i potencijalno im spasiti život.

image