Magazin

Drugi život jelke iz Kremlja: Šta se dešava sa lepoticom kada prođu praznici

Najveća i najlepša novogodišnja jelka Rusije nalazi se u Kremlju, na Sabornom trgu a svake godine ona bude i centralno mesto okupljanja stanovnika prestonice i mnogobrojnih turista. Međutim, šta se dešava sa ovom lepoticom visokom skoro 30 metara kada prođu praznici?
Drugi život jelke iz Kremlja: Šta se dešava sa lepoticom kada prođu praznici© РИА Новости / Кирилл Зыков

Istorija novogodišnje jelke u Kremlju datira još iz 1996. godine, kada je doneta odluka da se drvo visoko oko 30 metara i staro blizu 100 godina iz godine u godinu uoči praznika postavlja na centralnom trgu Moskve. Od tada pa sve do danas, tradicionalno je na Saborni trg ispred Kremlja dostavlja Deda mraz, a svečana povorka je uvek ispraćena velikom pažnjom i gromoglasnim aplauzima. Raskošno okićena novogodišnja jelka krasi Saborni trg u Moskvi oko tri nedelje, nakon čega se ona demontira. Šta se sa ovom zvezdom praznika dešava nakon toga? Nije valjda da se ovako lepa jelka samo baci?

Drugi život kremaljske jelke

Već punih osam godina moskovske vlasti realizuju projekat "Drugi život kremaljske jelke" u okviru koga novogodišnja lepotica dobija drugu šansu. Svake godine ona bude iskorišćena u različite svrhe, ali cilj ostaje isti - da ona i nakon Nove godine mami osmehe i ulepšava život.

Tako je 2015. godine od kremaljske jelke napravljeno čak 300 hokejskih palica za decu bez roditeljskog staranja koja se bave tim sportom. Deo je poslat mališanima na poluostrvu Krim, a deo podeljen mladim nadama iz Podmoskovlja. Na ovaj način je kremaljska jelka dobila novu mogućnost da bude deo odrastanja mlađih naraštaja.

Godinu dana kasnije od stabla jelke iz Kremlja napravljeno je 300 kućica za ptice, a tada se rodila još jedna lepa inicijativa pod nazivom "Dečica kremaljske jelke". U okviru nje, semenke najlepše ruske jelke sakupljali su eko-aktivisti, koji su kasnije nastavili da uzgajaju potomke kremaljske lepotice.

I naredne, 2017. godine, kremaljska jelka je bila deo ekološke inicijative, a sve semenke koje su te godine prikupljene su poslate u rasadnik četinara. Zaposleni rasadnika su imali važan zadatak: da od najpoznatije jelke u Rusiji naprave nove, mlade, koje će za oko 100 godina ponovo krasiti Saborni trg

U narednih nekoliko godina, novogodišnja jelka je nakon praznika korišćena na više načina. Njena bujna krošnja se nakon demontiranja usitnjava i šalje u moskovski zoološki vrt, gde životinjama služi kao hrana ili podloga za spavanje, dok od stabla, zahvaljujući veštim rukama umetnika, nastaju suveniri. Nekada su to držači za burme, kao što je bilo 2020. godine, a nekada unikatni satovi i drugi dekorativni predmeti.

image