Magazin

Kronštadt - grad u gradu, pod zaštitom UNESKA koji je čuvao srce Carske Rusije

Od početka 18. veka Kronštadt je važio za jednu od najznačajnijih ruskih tvrđava, a njegova osnovna funkcija bila je da čuva Sankt Peterburg od neprijateljskih napada. Strahopoštovanje koje su drugi narodi imali prema ruskoj vojsci naslikano je čak i na grbu ovog grada na ostrvu Kotlin, gde se Kronštadt nalazi. Danas ovaj grad u gradu, koji pripada Sankt Peterburgu, jedna je od najvećih turističkih atrakcija, a zbog svoje lepote i bogate istorije on je uvršten i u spisak Svetske baštine UNESKA.
Kronštadt - grad u gradu, pod zaštitom UNESKA koji je čuvao srce Carske Rusije© Wikimedia Commons / Вячеслав Ребров

U sastav Sankt Peterburga danas ulazi 9 gradova i 21 prigradsko naselje, a jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih gradova svakako je Kronštadt. Nastao još početkom 18. veka po naređenju imperatora dinastije Romanov, ovaj grad imao je i važnu misiju - da odbrani Sankt Peterburg od neprijateljskih napada. 

Kronštadt - grad, ostrvo, luka i tvrđava

Grad Kronštadt se nalazi na ostrvu Kotlin u Finskom zalivu, a njegova površina iznosi oko 22 kvadratna kilometra. Zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, ostrvo je zapalo za oko još ruskom imperatoru Petru Velikom, koji je u njemu video veliki značaj. I tako je 1704. godine on rešio da od ovog ostrva napravi utvrđenje koje će služiti kao punk zaštite Carske Rusije i Sankt Peterburga.

Od tog trenutka, na ostrvu Kotlin je počela izgradnja svih važnih građevina - carskog dvorca, objekata koji će se koristiti za stanovanje vojnika, brodogradilišta i tvrđave. Sve ovo je moralo biti ispraćeno i odgovarajućom infrastrukturom, te su se i putevi gradili uporedo. Za jako kratko vreme, Kronštadt je postao jedna od najvažnijih luka u tom delu Rusije.

Morski Nikoljski hram - biser Kronštadta

Jedan od najlepših pravoslavnih ruskih hramova, Morski Nikoljski hram, nalazi se upravo u Kronštadtu, a on se ujedno smatra i poslednjim i najkrupnijim morskim hramom koji se izgradio u vreme Carske Rusije. Prvi put se njegova izgradnja spominjala još davnih 30-ih godina 19. veka, ali je od ideje do postavljanja prvih temelja prošlo punih sedam decenija.

Sagrađen od belog kamena i ukrašen pozlaćenim kupolama, ovaj hram je isprva trebalo da bude spomenik pomorcima koji su svoje živote izgubili u bitkama, braneći rusku zemlju. Kasnije je njegova namena preinačena, a hram postao javno dobro koje pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Prva liturgija održana je tek 2005. godine, a od tada se redovno održavaju bogosluženja.

Kotao i svetionik - glavni simboli grada Kronštadt

Saglasno legendi, naziv ostrva Kotlin, na kome se nalazi tvrđava Kronštadt, potiče od reči kotao, koji su na vatri ostavili Šveđani koji su u panici počeli da beže kada su videli da dolazi ruska vojska.

Druga verzija je da je ostrvo nazvano Kotlin jer liči na kotao, odnosno grlo Finskog zaliva. Bilo kako bilo, reč kotao je definitivno u korenu naziva ostrva Kotlin i baš zbog toga krasi i grb ovog grada.

Još jedan, ne manje važan simbol grada jeste svetionik, i to ne bilo kakav, već ukrašen venčanom krunom. Ovaj simbol gradu je dodelio još njegov osnivač, car Petar I, koji ga je zamišljao i kao prestonicu ruske flote. 

Značaj i lepotu Kronštadta prepoznao i UNESKO

Kroz burnu istoriju, Kronštadt je branio rusku zemlju bezbroj puta, a značaj ovog grada, koji danas ulazi u sastav Sankt Peterburga, bio je i ostao nemerljiv. Danas, nakon duge i turbulentne prošlosti, on predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija u ovom delu Rusije.

Zbog svoje lepote, istorijski centar Kronštadta je 1990. godine uvršten u spisak Svetske baštine UNESKA, a skoro dve decenije kasnije, 2009. godine dobio i počasni status Grada vojničke slave.

image