Magazin

Vožnja u zimskim uslovima vam je isuviše stresna? Ova 4 saveta vam mogu pomoći

Vožnja automobila je u zimskom periodu jedna od najvećih muka vozača, kako početnika, tako i onih iskusnijih, sa dužim "stažem" na drumovima. Ova 4 saveta vam mogu pomoći da savladate svog četvorotočkaša u zimskom periodu.
Vožnja u zimskim uslovima vam je isuviše stresna? Ova 4 saveta vam mogu pomoći© Canva / Abigail Norman

Mnogi, čak i najiskusniji vozači, se u zimskom periodu vode logikom da je bolje sesti u taksi i tako se odvesti od tačke A do tačke B. Ako ništa drugo, tada odgovornost za eventualno proklizavanje i neželjene posledice nije na njima. I donekle su u pravu.

Međutim, taksi nije uvek opcija. Postoje situacije u kojima je vožnja neizbežna, čak iako je napolju kijamet, a putevi zavejani i izuzetno klizavi. Baš kao što je to slučaj ovih dana.

Kako izbeći stres prilikom vižnje u zimskim uslovima i izbeći proklizavanje i druge neprijatnosti? Evo nekoliko jednostavnih, a proverenih trikova.

Kretanje iz druge brzine

Iako su nas u autoškolama učili da se prvom brzinom kreće, drugom skreće, a trećom, četvrtom i petom vozi, u zimskim uslovima ovo pravilo ponekad podleže promenama. Ukoliko točkovi prilikom kretanja proklizavaju, savet iskusnih vozača je da se vozilo pokrene iz druge brzine.

Sve što je potrebno jeste da se lagano otpušta kvačilo (odnosno, pravi "vaga") i dodaje gas, uz održavanje nižeg broj obrtaja. Tako će se sprečiti proklizavanje točkova i automobil pokrenuti iz mesta lakše nego u prvoj brzini.

Vozite sporije i držite odstojanje

Kako se ne bi desilo da izgubite kontrolu nad vozilom i tako izazovete saobraćajnu nezgodu, prilagodite brzinu uslovima na putu. Uvek imajte na umu da pored vas na drumovima postoje i drugi vozači koji će možda prikočiti naglo ili se prestrojiti u vašu traku bez migavca, kako bi izbegli sudar u svojoj.

Vožnja u zimskim uslovima je puna iznenađenja, i to najčešće negativnih. Zato je važno da osim brzine prilagodite i odstojanje od drugih učesnika u saobraćaju. Nemojte zaboraviti da je po snegu i ledu zaustavni put vozila i do 10 puta duži nego po suvom kolovozu!

Sklonite nogu sa gasa ako auto počne da proklizava

Proklizavanje u vožnji je jedna od najstresnijih situacija sa kojom se vozač i putnici mogu susresti. Ukoliko vam se i pored prilagođene brzine i blagog manevrisanja dogodi da izgubite kontrolu nad vozilom - ne paničite!

Umesto da dodajete gas kako biste se što pre "izvukli" učinite suprotno - sklonite nogu sa pedale gasa i usmerite točkove u pravcu u kome želite da se vozilo kreće. Volan držite čvrsto kako ne bi "bežao" i menjao pravac kretanja vozila.

Uvek izbegavajte sporedne ulice, uzbrdice i nizbrdice

Pre nego što krenete negde, imajte na umu da su mnoge saobraćajnice zavejane, a samim tim i opasnije za vožnju. Kako ne biste žurili i dovodili svoj život u opasnost, vreme polaska prilagodite tome da idete okolnim utevima i prometnijim ulicama.

Osim toga, imajte na umu i da su uzbrdice i nizbrdice često klizave, pa se prilikom odabira rute postarajte da ih izbegavate što je moguće više. Možda ćete potrošiti malo više vremena, ali ćete u veliko jmeri smanjiti stepen rizika da se zaglavite u snegu ili na ledu ili izazovete saobraćajnu nezgodu.

image