Magazin

Hrana koja remeti san: Ove namirnice ne treba jesti pred spavanje

Noću ležimo budni, gledamo u sat, vrtimo se i pokušavamo bezuspešno da zaspimo. Pored stresa i briga, ono što nas drži budnim je i hrana koju smo konzumirali tik pred odlazak u krevet. Određene namirnice koje jedemo pre spavanja mogu da imaju loš uticaj na kvalitet sna i odmora, a među njima su prženi kromirići i gazirana pića.
Hrana koja remeti san: Ove namirnice ne treba jesti pred spavanje© Mike/unsplash

Grickalice i slatkiši utiču na nivo šećera u krvi i "kvare" probavu, a takođe su česti krivci za besane noći. Zanimljivo, čak i neke namirnice koje su prilično zdrave se smatraju lošom hranom ako se jedu pred spavanje, piše It tis not det.

Zato je preporuka da se klonimo određenih jela i pića, ukoliko želimo da lepo i kvalitetno spavamo.

Prženi krompirići

Prvi na listi su se našli preukusni, a opet tako nezdravi - prženi krompirići. Budući da je ovaj tip hrane bogat masnoćama, to dokazano šteti probavnom traktu. Izbori poput pomfrita neposredno pre spavanja mogu uzrokovati stomačne smetnje dok pokušavamo da zaspimo.

Takosi

Ovo brzo meksičko jelo je dvostruki udarac za organizam - masnoće i začini kojima obiluju takosi, utiču na poremećen san. Začinjena hrana pogoršava refluks kiseline - stanje koje može izazvati bolove u grudima, peckanje ili bolove u stomaku dok ležimo.

Čizburger

Mnogima su omiljeno jelo, ali teško "padaju" na stomak čak i preko dana. Kombinacija mesa, sira, bele kajzerice, raznih dodataka u sitne sate, garantuju "teško varenje", a samim tim i isprekidano spavanje.

Citrusno voće

Narandže, grejpovi, limuni i limete imaju mnogo toga da ponude zdravlju - od visokog sadržaja vitamina C do velike količine vlakana. Ali, pre spavanja nisu baš idealan zalogaj, jer mogu da "podignu" organizam i utiču da se razbudimo.

Slatkiši

Bombone, čokolade, kolači, utiču na porast šećera u krvi, što se negativno odražava na san. Istraživanje iz 2022. otkrilo je da postoji negativna veza između ishrane s visokim udelom šećera i lošeg kvaliteta i trajanja sna.

Energetska pića

Sa stimulativnim sastojcima, imaju prilično suprotan efekat od smirenja. Studija koja je sprovedena među studentima pre pet godinam otkrila je statistički značajnu povezanost između konzumacije energetskih pića i lošeg kvaliteta sna.

Na listi hrane i napitaka koji se negativno odražavaju na san, našli su se i kafa, čajevi sa kofeinom, ljute paprike, alkohol i sve ove namirnice dokazano mogu da poremete spavanje tokom noći.

Šta možemo da jedemo pre spavanje

Nutricionisti naglašavaju da bi večera trebalo da bude bar dva sata pre odlaska u krevet. Obrok treba da bude laganiji, kao što je salata sa piletinom ili parčetom ribe. Takođe, dozvoljene su zdrave grickalice kao što su bademi, orasi (ne preterivati u količini), banane, čaša jogurta. Od pića preporuka je voda ili na primer, čaj od kamilice.

image