Magazin

Ove popularne predmete za kuvanje ne odobravaju profesionalci

Verovatno svi imamo u kuhinji neki aparat ili pomagalo koja čami u uglu visećeg dela. Kupili smo ga misleći da ćemo zahvaljujući njemu uvesti "revoluciju" u našem kuvanju, ali zapravo je postalo još jedno smetalo koje zauzima prostor. Da ne bismo došli ponovo u takvu situaciji, kuhinjski stručnjaci savetuju koje popularne kuhinjske komade i posuđe ne treba da kupujemo, jer možemo bez njih.
Ove popularne predmete za kuvanje ne odobravaju profesionalci© Becca Tapert/unsplash

Svako ko se bavi kuvanjem, često inspiraciju za jela traži na Instagramu ili TikToku. Pored namirnica, recepata, inovacija, upoznajemo se i sa mnogim modernim kuhinjskim predmetima. Na prvi pogled, ovi predmeti nam se mogu učiniti da bi bili veoma korisni, ali kuvari i šefovi dovode u pitanje njihovu efikasnost.

Stručnjaci su posebno skeptični prema posuđu ili aparatima koji su dizajnirani samo da završi jedan kulinarski zadatak. Prema njihovim rečima, često se mogu zameniti predmetima koje već imamo u kuhinji.

U nastavku pročitajte koje uređaje kuvari i šefovi ne preporučuju da kupujemo.

Seckalice za voće i povrće

Ako znamo osnovno baratanje sa kuhinjskim nožem, seckalice su onda beskorisne i zauzimaju dragocen prostor, kažu kuvari: "Ovi kuhinjski uređaji, koji imaju samo jednu funkciji se ređe koriste. Slični "kuhinjski gedžeti" kao što je secko, obično zamenjuju ono što bi se moglo smatrati osnovnom veštinom rada sa nožem, i bolje je samo da koristite nož nego da zatrpate kuhinju sa još plastičnog smeća", kaže kuvar Manuel Hjuit.

Presa za beli luk

Ovaj pomoći predmet je namenjen isključivo za gnječenje čena belog luka, pa ga profesionalci ne vide kao bitan alat: "Kada ga stavite, čen belog luka izlazi iz ivice i presi je potrebno dosta vremena da je očistite. Umesto toga, samo izgnječite luk", savetuje šef kuhinje Skot Smit.

Elektirčna šerpa za kuvanje pirinča

Ovaj uređaj je veoma popularan među "običnim" ljudima, ali on ipak nije preporuka profesionalaca: "Električne šerpe za kuvanje pirinča ili ga prekuvaju ili ne kuvaju sve ravnomerno. Pirinač je delikatan i zahteva pažnju. Preporuka je da kuvate pirinač na tradicionalni način", kaže šef Oskar Gonzales, a piše Haf post.

Lonac za kuvanje pod pritiskom

Iako se često smatraju klasicima u kuhinji, njihova upotreba nije jednostavna: "Ako nije podešen na odgovarajuću temperaturu, hrana neće biti lepo pripremljena. A drugo, ako nije dobro zatvoren, ovaj lonac može i da nas povredi", kaže kuvar Džejson Goldštajn.

Višenamenski tiganji

Posuđe u kom može da se peče, kuva, prži, kuva na pari nisu najbolja opcija za kuvanje. Naime, profesionalci ističu da je problem u prenosu toplote: "Ovo može biti značajan nedostatak za recepte koji zahtevaju preciznu kontrolu temperature", naglašava Kevin Ashton, kulinarski savetnik.

Mini blenderi

Blender koji je veličine za jedan napitak može da deluje veoma privlačno da ga kupimo i mnogi ih ocenjuju da su odlični za pravljenje smutija. Ipak, kao mana ističe se što ne pružaju različite brzine mućenja, što se odražava na teksturu smutija.

image