Magazin

Da li je bolje peći jela u staklenim ili metalnim posudama

Kada je u pitanju pečenje kolača ili kora za tortu, pola posla "odrađuje" dobro posuđe. Neki koriste metalne plehove, drugi vatrostalne činije, treći silikonske kalupe. U moru izbora, kako da znamo koje suđe za rernu je najbolje?
Da li je bolje peći jela u staklenim ili metalnim posudama© Henry & Co./unsplash

Pripremanje i pečenje pita, torti ili kolača je posebno aktuelno oko praznika. Da bi sve bilo savršeno nije bitna samo tehnika spremanja, već i posuđe u kome se sprecijaliteti peku. Ipak, koje posuđe za rernu je najbolje? Odgovor na ovo pitanje su dali mastori zanata i složili su se da izbor treba da "padne" na metalne plehove ili pekače.

U knjizi "Van tin Bejks", Ed Kimber pojašnjava da mu je za sve vrste jela dovoljna samo jedna aluminijska posuda za pečenje veličine 9x13 centimetara sa ivicama visokim najmanje dva centimetra. Ističe da je aluminijski pekač za njega je ultimativna posuda za pečenje.

"Relativno je jeftina i ako je dobro održavate, dugo će potrajati. Aluminijum je odličan provodnik topline što znači da će hrana biti ravnomerno pečena, a takođe ne rđa", napisao je.

Prednost metalnog posuđa za rerne ističe i "fud stajlist" Josi Arefi koja kaže da su "metalne posude praktično neuništive" i da "četvrtasti plehovi obezbeđuju odlične uglove od 90 stepeni koji daju bitan estetski momenat jelu".

Aluminijske posude su odlične za torte, pite, hlebove. Metal se zagreva brže od stakla i samim tim se brže diže testo i pospešuje hrskava tekstura.

Vatrostalne činije su dobar izbor kada pripremamo lazanje ili musaku

Stakleno posuđe za pečenje je, u poređenju, teže od aluminijuma i skuplje. Pošto je staklo izolator, a ne provodnik, ono se sporo zagreva, ali, kada se zagreje, zadržava tu toplotu duže, piše Bon Apetit. Ovo može dovesti do neravnomernog pečenja - dok se unutrašnjost ispeče, spoljašnjost je često prepečena, suva ili tamna. Ipak, može da se koristi za spremanje lazanja, složenaca ili musaka.

image