Magazin

Lekari zabrinuti zbog novog trenda sa vazelinom koji je pokorio TikTok

Proteklih dana postao je popularan novi TikTok trend u kome se vazelin stavlja na samu ivicu očnih kapaka. Ovaj trik podelila je jedna influenserka koja tvrdi da uz vazelin njene oči na hladnom vremenu manje suze, a nakon što je video postao viralan, svoj komentar su dali i lekari, koji tvrde da ovo može biti opasno.
Lekari zabrinuti zbog novog trenda sa vazelinom koji je pokorio TikTok© Canva / Africa images, aleksandra-kirichenko

TikTok je platforma koja neosporivo diktira brojne trendove, kako u svetu mode, tako i u svetu fitnesa, nege i lepote. Međutim, nisu svi trendovi dobri po naše zdravlje.

Krajem prošle godine ovu društvenu mrežu "zapalio" je trend u kome su lažni eksperti preporučivali takozvani trening za kosu, a sada se pojavio još jedan, koji takođe nije nimalo bezbedan.

Trik sa vazelinom za besprekornu šminku po

Pre samo nekoliko dana bjuti influenserka Ajat Mišal je na svom nalogu na društvenoj mreži TikTok podelila savet kako sačuvati šminku u hladnim zimskim danima, a njen video je preko noći postao viralan. Kako tvrdi mlada TikTokerka, tajna dobre šminke zimi leži u vazelinu.

"Stavljanjem vazelina u same uglove očiju pre izlaska iz kuće sprečićete pojavu suza zbog hladnoće. Ovo je najbolje što sam naučila na TikToku", navela je Ajat.

U snimku koji je pogledalo preko 18,5 miliona ljudi, influenserka štapićem za čišćenje ušiju vazelin nanosi na mesta na kojima se spajaju gornji i donji kapak, objašnjavajući da se time oči štite od isušivanja hladnim vazduhom koje i prouzrokuje da one suze po izlasku iz kuće.

Lekari zabrinuti: "Ovo može biti opasno"

Iako su brojni komentari ispod video-snimka koji je influenserka podelila mahom pozitivni, eksperti upozoravaju da korišćenje vazelina u ovu svrhu nikako nije preporučljivo, imajući u vidu da je on jedan od nusprodukata, odnosno ostataka nakon atmosferske destilacije nafte.

"Jako je važno izbegavati kontakt vazelina sa očima, budući da on može izazvati ozbiljne iritacije, ali i privremeno zamutiti vid", upozorila je Dženifer Cai.

Osim toga, vazelin može izazvati i začepljenje žlezda na vodenoj liniji kapaka, stvaranje komedona, čmičaka i različitih zapaljenskih procesa ukoliko se nanosi u debelom sloju i isuviše blizu oku. 

image