Magazin

Ovi goveđi kroketi su toliko popularni da za njih postoji lista čekanja - čekaju se i do 43 godine

Ljudi koji žele da naruče kutiju zamrznutih goveđih kroketa iz mesare Asahija, koja se nalazi u gradu Takasago u zapadnom Japanu, moraće da budu strpljivi, jer će im porudžbina stići tek nakon 43 godine. Da, na hiljade mušterija je spremno da čeka čak četiri decenije da im se dostavi pakovanje zamrznutog mesa, ali mnogi se pitaju - zašto? Ispostavlja se da odgovor leži u samom mesu, kao i interesantnom biznis planu.
Ovi goveđi kroketi su toliko popularni da za njih postoji lista čekanja - čekaju se i do 43 godine© Pixabay/subarasikiai

Mesara je osnovana 1926. godine i u njoj se isključivo prodaje meso iz Hjogo prefekture, u kojoj se nalazi od samog početka. Decenijama je prodavala čuvenu Kobe govedinu, od koje se pravi jedan od najluksuznijih vrsta bifteka na svetu, a nakon Drugog svetskog rata su u ponudu uveli i krokete od istog mesa.

Najpopularniji proizvod

Najtraženiji proizvod mesare su "Ekstremni kroketi", a uz njih se nude još tri vrste kroketa od Kobe govedine, za koje je lista čekanja značajno manja. Dok se "Ekstremna" verzija čeka 43 godine, "Premijer kroketi" dostupni su "samo" za 4 godine, objašnjava za Si-En-En trenutni vlasnik mesare Šigeru Nita.

Onlajn prodaju su uveli još 1999. godine, ali ono što je dovelo do ogromne popularnosti je bio jedan smeli poslovni potez: Prodavali su "Ekstremne krokete" po ceni od 1.56 evra po komadu, iako je sama govedina od kojih su pravljeni koštala 2.49 evra po komadu.

"Prodavali smo povoljne i ukusne krokete kako bi predstavili svoju trgovinu. Nadali smo se da će kupci toliko uživati u kroketu da će kupiti našu Kobe govedinu čim prvi put probaju kroket", objasnio je Nita.

Iako su počeci bili skromni, danas neumorno rade svakog dana. Nekada su pravili 200 kroketa nedeljno, a sada ovu količinu naprave samo za jedan dan. U kroketima nema konzervansa, svi sastojci se nabavljaju sa lokalnih farmi. U međuvremenu, koncept je privukao veliku pažnju medija i zbog toga im je popularnost skočila u nebo.

"Hteli smo prestati s prodajom 2016. godine, jer je lista čekanja narasla na više od 14 godina, ali ljudi su ih konstantno naručivali", rekao je Nita. Nastavili su da prihvataju porudžbine, ali su povisili cenu zbog povećanja poreza na proizvodnju - kutija od pet komada "Ekstremnih kroketa" sada košta oko 17 evra.

Ipak, otprilike polovina mušterija koje pokušaju naručiti krokete usput naručuju i Kobe govedinu, tako da je Nitin marketinški plan ipak bio delimično uspešan.

Brojne mušterije objavljuju svoje dostavljene krokete na društvene mreže: "Stigli su kroketi koje sam naručio pre 9 godina."

"Dobio sam obaveštenje od Asahije vezano za moju porudžbinu. Piše da će kroketi da budu dostavljeni 2052. godine... Pitam se kakav će svet tada biti," piše još jedan korisnik u objavi na platformi Iks.

Dodaje da ga motivišu ljudi koji žive na izolovanim ostrvima u Japanu, a koji imaju veliku želju probaju Kobe govedinu, tako da nije želeo da prestane sa dostavom. Neke mušterije su bile toliko zadovoljne da su ih poručile više od jednog puta, a jedan čovek je Niti rekao da su mu kroketi bili podstrek kada je odlučio da ode na operaciju karcinoma, jer je želeo da ih proba barem jednom u životu. Nakon uspešnog zahvata, poručio ih je još nekoliko puta.

Možda zvuči kao da bi bilo bolje da se lokal proširi i zaposli mnogo veći broj ljudi, ali Nita objašnjava da bi na ovaj način brzo došlo do bankrota. 

Desetine hiljada ljudi na listi čekanja

Oni koji su naručili krokete sledećih nekoliko godina dobijaju obaveštenja o statusu njihove porudžbine, tako da mušterije znaju kada tačno će im doći hrana koju su naručili pre desetak ili dvadeset godina.

Na početku ove godine je na listi čekanja zabeleženo 63.000 ljudi i (za sada) se vrše porudžbine samo u Japanu. Za one koji bi hteli da probaju ovo meso ovo možda deluje kao dalek put, ali ako je neko spreman da čeka preko 30 godina za krokete, možda i ne bi bila loša ideja da se poseti drugi kraj sveta i proba ova čuvena govedinu u drugim varijacijama, koje su dostupne u originalnoj mesari i još jednom lokalu u gradu Kobe - svakako vremena za planiranje puta ima!

image