Grip i ishrana: Šta da jedemo kad smo bolesni, a šta da izbegavamo
Specifični simptomi gripa su groznica, temeratura, prekomerno znojenje, bol u grlu, gubitak apetita. Bolest često prati i dehidracija i zato je bitno da unosimo vodu, biljne čajeve sa medom, čaj sa đumbirom, supe, nalažu doktori. Takođe, određene namirnice i jela pomožu u sprečavanju dehidracije i značajno doprinose bržem oporavku.
Treba imati na umu da kada smo bolesni, sigurno će nam se smanjiti apetit. Ipak, ako i uspemo nešto da pojedemo, najbolje je da se odlučimo za jela koja daje energiju i hranljive materije potrebne da bismo se vratili na noge.
Čorbe i supe
Oba ova jela sprečavaju da dehidriramo, a topla tečnost pomaže u smirivanju upale grla. Pošto se prave sa mesom i povrćem, obezbeđuju proteine, cink, vitamine A, C.
Beli luk
Kao što je poznato, mnogi ovo povrće zovu i prirodnim antibiotikom. Potencijalni je lek za mnoge bolesti, a razne studije potvrđuju da beli luk ima antivirusna svojstva, pomaže u sprečavanju virusnih infekcija i utiče na jačanje imuniteta.
Hrana bogata vitaminom D
Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje kostiju, ali takođe doprinosi boljem funkcionisanju imunog sistema. Nalazi se u pastrmkama, lososu, mleku.
Jogurt
Njegov ukus osvežava, a pošto je prirodni izvor probiotika, odnosno "dobrih" bakterija, veoma je značajan za dobro funkcionisanje imunog sistema.
Voće i povrće koje sadrži vitamin C
Svima je poznato koliko je vitamin C ključan za jačanje imunog sistema i koliko se dobro pokazao u suzbijanju prehlada, gripa. Bitno je da u ishranu, tih dana, kada smo bolesni uključimo limun, pomorandže, sok od grejpfruta, kivi.
Lisnato zeleno povrće i brokoli
Spanać, kelj, brokoli obezbeđuje esencijalne hranljive materije i odlični su izvori vitamini A, C, E i K, te ih treba dodatno konzumirati kada imamo grip.
Ovsena kaša
Kada smo bolesni, činija ovsene kaše može biti umirujuća i veoma korisna za organizam. Dobar je izvor nekoliko hranljivih materija koje jačaju imunitet, uključujući bakar, gvožđe, selen, cink, vlakna, belančevine.
Začini
Dodavanjem određenih začina ishrani, kao što su đumbir i kurkuma, pomažemo u ublažavanju simptoma, jer ove namirnice imaju antiinflamatorna svojstva. Ljute paprike i ren su dobre u "čišćenju" sinusa i ublažavanju nagomilavanja sluzi, piše Helt lajn.
Hranu koje treba izbegavati kad smo bolesni
Na ovom spisku se prvenstveno nalaze piće i namirnice zbog kojih možemo dehidrirati, kao i one koje nemaju hranljivu vrednost. Zato, kada imamo grip, prehlade, kijavice i slično treba eliminisati kafu, alkohol, masnu i prerađenu hranu, kao i proste šećere.