Magazin

Najčešći razlozi zbog kojih prehlade traju dugo

Kao što znamo, prehlada obično traje 3 do 7 dana, ali ponekad može da se oduže i do 2 nedelje. Ipak, događa se da nas kijavica, grebuckanje u grlu i curenje iz nosa ne ostavljaju na miru i posle ovih vremenskih okvira. Stručnjaci napominju da su najčešći uzroci zbog koji se prehlada produžava nedostatak odmora i nedovoljni unos tečnosti.
Najčešći razlozi zbog kojih prehlade traju dugo© cottonbro studio/pexels

Imamo utisak da prehlada traje mesecima, a izgledi da će da prestane skoro da ne postoje. Iako mislimo da sve radimo kako bi je eliminisali iz života, moguće je da ipak preskačemo bitne savete. Ukoliko se dosadni simptomi zadržavaju već neko vreme, onda se oglušavamo o sledeće situacije:

Ne odmaramo dovoljno

Spavanje pomaže da imuni sistem radi kako treba. Jednom kada se prehladimo, neophodno je da se telo odmara i spava kako bismo mu pomogli da se izbori sa virusom. Osobe koje su spavale manje od 7 sati noću imale su skoro tri puta veće šanse da se razbole od ljudi koji su spavali 8 sati ili više, pokazuju istraživanja.

Nismo se hidrirali

Kada smo bolesni, brzo možemo da dehidriramo. Bol u grlu nas često sprečava da gutamo, te zaobilazimo hranu, vodu, čajeve. Lekari napominju da je tečnost jako bitna u stanjima prehlada i gripa, jer pomaže da se sluz "otpusti" kroz nos.

Pod stresom smo

Jedan od razloga zašto ne možemo da "ostavimo" prehladu iza nas, jeste što smo izloženi stresu. Kao što je poznato, on utiče na sve sfere našeg života, a posebno na imuni sistem i zato se ne možemo organizam da bori protiv virusa kako bi trebalo. Zbog toga, postoji veća verovatnoća za prehladu, a kada se ona dogodi, simptomi se mogu pogoršati. Stalni stres utiče na organizam da slabije reaguje na kortizol, hormon koji kontroliše odgovor tela na "pretnje" poput virusa koji izaziva prehladu, piše Ved-em-de.

Pogrešno se lečimo

Lako možemo pomešati prehladu sa drugim bolestima ili stanjima. Možda nekoliko nedelja lečimo navodnu prehladu, a zapravo imamo problem sa alergijama. Obično je potrebno nekoliko dana da se simptomi prehlade u potpunosti pojave. Alergije se mogu javiti brzo i traju sve dok smo u kontaktu sa alergenom. Oba stanja su praćena kašljem, curenjem iz nosa, kijanjem, ali je veća verovatnoća da će prehlada izazvati bolove ili groznicu.

Ne odustajemo od vežbanja

Prehlada zahteva mirovanje i odmor. Ukoliko je zanemarujemo i nastavljamo sa treninzima, ne bi trebalo da se iznenadimo da će kijavica ili bol u grlu da se prolongiraju.

image