Magazin

Prvi let sa detetom: Kako pripremiti mališana za putovanje avionom

Putovanje avionom sa mališanom može da bude stresno, posebno ako je u pitanju prvi let. Ukoliko idemo sa bebom, mesto je zagarantovano u maminom ili tatinom krilu. Starija deca imaju svoje sedište u avionu i poželjno je da mu objasnimo kako će let izgledati i da je neophodno da veže pojas, pojašnjava za RT Balkan Arsen Rudan iz "Er Srbije".
Prvi let sa detetom: Kako pripremiti mališana za putovanje avionom© Oleksandr P/pexels

Letenje avionom sa decom je izazovno, ali kako postoje pravila za odrasle, tako postoje i ona za decu, te ako uspemo da ih zajedno ispoštujemo nivo stresa će se itekako smanjiti. Ukoliko putujemo sa bebom, sa stanovišta bezbednosti, nema starosnih ograničenja u avio-saobraćaju, kaže naš sagovornik i dodaje:

"Vazduhoplovno-medicinska doktrina koju zastupaju i međunarodna vazduhoplovna stručna udruženja, je da zdrave bebe ne bi trebalo da putuju u prvih 48 sati po rođenju, a poželjno ni prvih sedam dana. Dete do dve godine se smatra bebom i tokom tog perioda ne može sedeti samostalno u avionu, već u krilu roditelja. To sedište pored pojasa za odrasle ima i dodatni pojas za bebu. Što se tiče mališana koji su navršili dve godine života, oni se po standardima avijacije više ne smatraju bebama i mogu sedeti samostalno na putničkom sedištu", pojašnjava Arsen.

Mališanu objasniti šta sme, a šta ne da radi u avionu

Pre putovanja poželjno je da razgovaramo sa mališanima i predočimo im kako jedan let izgleda:

"Pripreme deteta za let avionom sa stanovišta bezbednosti nema, ali bi bilo dobro detetu pre ulaska u avion objasniti kako će putovanje izgledati, da će sedeti samo i da je neophodno i važno da veže pojas, te da tokom leta neće biti prilike da se mnogo kreće. Ukoliko se detetu letenje približi na pitak i interesantan način, ono ne bi trebalo da razvije strah ili nelagodu u vezi sa letenjem", savetuje Rudan.

Što se tiče samog ponašanja u avionu, jasno je da ono zavisi od uzrasta deteta:

"Ukoliko je dete malo, bilo bi dobro poneti omiljene bojanke, knjige ili igračke kojima će se zanimati tokom leta i koje mogu dodatno da odvrate pažnju od novih okolnosti. Tokom poletanja i sletanja, kao i kada je upaljen znak za obavezno vezivanje, svako dete u cilju zaštite bezbednosti i nezavisno od uzrasta, mora biti osigurano u skladu sa propisima. Kada je reč o bebama, gotovo svi veći avioni opremljeni su stočićem za presvlačenje beba što dodatno olakšava putovanje", ističe sagovornik.

Turbulencije ne moraju da predstavljaju problem 

Za sve putnike, pa i za decu je važno da se poštuju pravila: "U avionima, tokom leta, nezavisno od toga da li na letu ima turbulencija ili ne, sve bebe i deca moraju biti adekvatno osigurana. Bebe se osiguravaju u krilu roditelja ili u sedištu za automobile, koja su ujedno atestirana i za upotrebu u avionima, dok su deca preko dve godine starosti osigurana sopstvenim pojasevima. Kada su svi putnici propisno osigurani, nezavisno da li su u pitanju deca ili odrasli, nailazak turbulencija ne bi trebalo da predstavlja problem. Zbog toga je za sve putnike ključno da tokom leta poštuju pravila, bezbednosne procedure i instrukcije kabinske posade", pojašnjava Arsen.

image