Magazin

Bliznakinje, razdvojene i prodate nakon rođenja slučajno otkrile jedna drugu preko TikToka

Ejmi i Ano, jednojajčane bliznakinje iz Gruzije koje su odmah nakon rođenja oduzete majci i prodate različitim porodicama, godinama kasnije slučajno su saznale jedna za drugu preko TikToka. Dok su istraživale svoju prošlost, shvatile su da su među hiljadama beba iz Gruzije koje su ukradene iz porodilišta i prodate. Sada traže odgovore.
Bliznakinje, razdvojene i prodate nakon rođenja slučajno otkrile jedna drugu preko TikToka© freepik/Holiak

Ejmi i Ano su iz Gruzije došle u Lajpcig u Nemačkoj, gde su upoznale svoju biološku majku koja im je rekla da su joj lekari u bolnici saopštili da su njene dve bebe umrle, prenosi Bi-Bi-Si. 

Priča o tome kako su Ejmi i Ano pronašle jedna drugu počinje kada su imale 12 godina.

Ejmi je bila u poseti kumi na Crnom moru kad je gledala svoj omiljeni TV program, "Georgia's Got Talent"". Nastupala je devojčica koja igra džajv, a izgledala je isto kao ona. Ne slična - zapravo identična.

"Svi su zvali moju mamu i pitali: 'Zašto Ejmi pleše pod drugim imenom?'" kaže ona. Kad je Ejmi o tome pokušala da razgovara sa svojom porodicom, ali su ovu njenu tvrdnju odmah odbacili. "Svako ima dvojnika", rekla je njena majka.

Sedam godina kasnije, Ejmi je u novembru 2021. godine na TikToku objavila video na kojme buši obrvu, a u Tbilisiju je 19-godišnja Ano dobila taj video od prijateljice koja je napisala da je "kul" što izgledaju slično. Ano je pokušala da pronađe devojku sa probušenom obrvom preko interneta, ali u tome nije uspevala, pa je podelila video na univerzitskoj Vocap grupi kako bi videla da li neko može da joj pomogne. Neko ko je poznavao Ejmi video je poruku i povezao ih na Fejsbuku.

Ejmi je odmah znala da je Ano devojka koju je videla nekoliko godina ranije u poznatom talen šou.

"Tražila sam te tako dugo!" poslala je poruku. "I ja", odgovorila je Ano.

U narednim danima otkrile su da imaju mnogo toga zajedničkog, ali da sve to nije imalo smisla.

Rođene su u porodilištu u zapadnoj Gruziji koje više ne postoji, a prema njihovim krštenicama, navodno su rođene u razmaku od nekoliko sedmica. 

Slušale su istu muziku, obe su volele da plešu i čak su imale istu frizuru.
Otkrile su i da imaju istu genetsku bolest, poremećaj kostiju koji se naziva displazija. 

Odlučile su da se suoče sa svojim porodicama i tada su saznale da su usvojene odvojeno, u razmaku od nekoliko sedmica 2002. godine.

Porodice koje su ih usvojile kažu da nisu znale da su devojčice bliznakinje i da nisu znale da su ta usvajanja bila protivzakonita, uprkos tome što su mnogo platile za usvajanje.
Nijedna od porodica nije htela da otkrije koliko je novca isplatila za usvajanje.
Grupa na Fejsbuku čiji članovi traže svoje biološke roditelje iz Gruzije ima više od 230.000 članova, osnovana je 2021. godine i do sada je stotine njih našlo svoje porodice.

image