Magazin

Šta mladi najčešće otkrivaju psihologu

Pripadnici generacija Zed idu na terapiju češće od bilo koje druge starosne grupe. Iako traženje pomoći može izgledati drugačije za svakog pojedinca, među ovom populacijom se dele slični problemi - u terapeutskim ordinacijama mladi se najčešće susreću sa anksioznošću, pritiskom od traženja posla, stresom povezanim sa održavanjem emotivnih odnosa, govore istraživanja.
Šta mladi najčešće otkrivaju psihologu© freepik

Normalno je uhvatiti se u koštac sa izazovnim situacijama kao što je pronalaženje posla posle diplomiranja ili balansiranje između posla i ličnog života. Zato, terapija može biti korisna u učenju tehnika i metoda za bolje suočavanje sa ovakvim ili sličnim situacijama, smatraju pripadnici generacije Zed. Mladi se, prema rečima stručnjaka, susreću za velikim izazovima, a evo koji su to najčešći problemi koji im ne daju mira.

Anksioznost

Uz konstantne telefonske notifikacije, razne rokove, porodične obaveze - uobičajeno je da se generacija Zed bori sa anksioznošću i stresom. Podaci iz marta 2023. otkrivaju da je skoro polovina, 46 odsto ispitanika generacije Zed reklo da se osećaju anksiozno i pod stresom na poslu skoro sve vreme, piše Haf post.

Pritisak oko traženja posla

Činjenica je da mladi doživljavaju veliki stres i nesigurnost u vezi sa karijerom koju žele da nastave, naglašavaju stručnjaci.

"Dok se poslovi plaćaju otprilike isto kao i pre nekoliko godina, troškovi života su porasli, što je dovelo do povećanog pritiska na ovu generaciju. Stres je usmeren na pronalazak posla, zaradu, ali i da budu mentalno i emocionalno ispunjeni", kaže terapeut Alisa Mankao.

Neodlučnost kada se suočavaju sa više izbora

Mnogi pripadnici generacije Zed imaju problem da nešto odluče kada je pred njima više izvora.

"Stanje neodlučnosti u kombinaciji sa strahom od pogrešnog izbora je nešto sa čime se često susreću mladi", rekla je Isra Nasir, psihoterapeut.

Generaciji Zed postaje teško da suze izbori i izabere samo jedan: "Preporučujem da istražite svoje prave prioritete, zamislite život koji želite, a zatim se vratite u odluke koje morate da donesete", objasnila je ona.

"Bodi imidž"

S obzirom na uspon društvenih mreža, mnogi pripadnici generacije Zed su izloženi "idealizovanim" tipovima tela. Često gledanje na standarde lepote koje se smatraju društveno prihvatljivim mogu dovesti do toga da se sumlja u svoju sopstvenu vrednost, kažu psiholozi.

"Preporučujem mladima da "zumiraju" druge aspekte koje cene kod sebe. Mlade osobe učim kako da pažljivo i pronicljivo skroluju na mrežama i pomažem im da shvate koje su to lažne fotografije", ističe terapeut Alisa Mankao.

Briga zbog kompatibilnosti u vezi

Bilo da se radi o nervozi zbog pozivanja nekoga da izađu, preseljenja sa značajnom osobom ili samo "dekodiranja" stila privrženosti partnera, briga o kompatibilnosti je normalna:

"Osobe često govore da žele da poprave svoju privrženost, ili su previše fokusirani na privrženost svojih partnera. Radoznali su da saznaju kako to utiče na njihove odnose", naglašava Nasir.

Dobijanje podrške zajednice

"Jedan od najčešćih problema koji se javlja među pripadnicima generacije Zed je da se osećaju drugačije kada imaju neke poremećaje mentalnog zdravlja, kao što je depresija, anksioznost", naglašava Nekeshia Hamond, psiholog. Zbog borbi za mentalno zdravlje, mnogi se mogu osećati izolovano.

Niste sami u onome sa čime se suočavate i ne morate sami da se nosite sa tim, podsećaju psiholozi: "Obratite se prijateljima ili porodici i izgradite sistem podrške na koji ćete računati kada vam zatreba pomoć", savetuje psiholog.

image