Magazin

Nar kao zimski eliksir: Podstiče rast kose, poboljšava pamćenje i snižava krvni pritisak

Postoji nekoliko razloga zašto je preporučljivo da konzumiramo ovu voćku u zimskoj sezoni. Osim što ima specifičan slatko-kiseli ukus i atraktivnu ružičastu boju, nar donosi i brojne prednosti za zdravlje: ima malo kalorija, a sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana, ima brojne antioksidantivne prednosti, štiti od različitih bolesti, a čak može da ulepša izgled kose ili kože.
Nar kao zimski eliksir: Podstiče rast kose, poboljšava pamćenje i snižava krvni pritisak© Pexels/Iryna Ilieva

Među zimskim darovima prirode ističe se voće koje je nepravedno često zanemareno, ali koje nudi niz blagodeti za naše telo i um. Nar, koji sa svojom atraktivnom ružičastom bojom i specifičnim slatko-kiselim ukusom, nije samo ukusan, već je i izuzetno hranljiv. Ova voćka je izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata, što je čini dragocenim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Može se jesti kao užina, kao sastojak u hrskavoj salati i prelivima ili se može iscediti i piti (mada se više preporučujr da se konzumira celo seme, jer se tako dobija veća količina vlakna).

Zdravlje kože

Jedna od ključnih prednosti konzumiranja nara je njegova sposobnost da poboljša zdravlje kože. Studije su pokazale da redovno konzumiranje soka od nara može poboljšati otpornost kože na štetno ultraljubičasto zračenje, pružajući joj dodatnu zaštitu i negu.

Osim toga, pigmenti koji naru daju njegovu karakterističnu boju, poznati kao antocijani, imaju snažna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i znakova prevremenog starenja. Što je voće tamnije, to je veća količina ovih korisnih jedinjenja.

Podstiče rast kose

Želite lepu, zdravu i sjajnu kosu? Nar sadrži esencijalne hranljive materije koje mogu igrati ključnu ulogu u održavanju zdrave kose i podsticanju njenog rasta. Bogat je vitaminima kao što su vitamin C, vitamin K i nekoliko vitamina B, tako da pruža čvrstu osnovu za ishranu kose. Količina vitamina C posebno pomaže u proizvodnji kolagena, integralne komponente koja pruža strukturnu podršku pramenovima kose.

Poboljšava pamćenje

Antioksidanti u naru mogu da pomognu kod poboljšanja pamćenja, posebno u starijim godinama. Istraživanja su pokazala da nutrijenti ove voćke mogu da ublaže oksidativni stres u mozgu, što unapređuje sposobnost učenja i poboljšava kratkotrajnu memoriju.

Može da spreči rak

Nekoliko istraživanja pokazuju da nar može da spreči određene vrste raka i da se potencijalno može boriti protiv raka u različitim fazama. Protivupalna svojstva i bogat sadržaj polifenola štite DNK od mutacija i pomažu u sprečavanju širenja raka. Istraživanja sugerišu da nar može da pomogne u borbi protiv raka prostate, dojke, debelog creva i pluća.

Kardiovaskularne bolesti 

Neka istraživanja ukazuju da svakodnevna konzumacija soka od nara može da bude jedan od prirodnih načina za snižavanje krvnog pritiska. Smatra se da voće može da smanji holesterol lipoproteina niske gustine (LDL ili "loši holesterol") i upale povezane sa razvojem srčanih bolesti.

Ko bi trebalo da izbegava nar

Iako je pun zdravih hranljivih materija, preporučljivo je da se sledeće kategorije ljudi konsultuju sa lekarom pre nego što ga dodaju svojoj ishrani:

Trudnice i dojlije: S obzirom da još uvek nije poznato kakav uticaj ovo voće može imati na fetus ili bebu u razvoju, bolje je da se majke konsultuju sa stručnjakom pre nego što konzumiraju nar.

Ljudi koji uzimaju određene lekove na recept (statini, razređivači krvi i lekovi za snižavanje krvnog pritiska): Nar može ili uticati na apsorpciju lekova u telu ili izazvati druge neželjene efekte.

Ljudi koji imaju dijabetes: Seme voća nara ima veći nivo šećera i ugljenih hidrata od drugog voća, tako da je preporučljivo da se oni koji boluju od dijabetesa savetuju sa lekarom pre konzumiranja.

Otvaranje nara

Ova ukusna voćka je "zahtevnija" od grožđa ili jabuke, ali postoji jednostavan način da se otvori. Možemo ga iseći kao pomorandžu: Odsečemo sam vrh i dno, pa se u dobijenom "krugu" naziru kriške voćke, razdvojene belom membranom. Zatim, napravimo još 4 uzdužna reza u membrani, ne dublja od 2 do 3 milimetra, pa dobijene kriške možemo ručno da razdvojimo i oslobodimo semenke. 

image